Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Nederland: eerste protesten tegen bezuinigingen Rutte I PDF Print Email
Geschreven door Rekening Retour, Eric Krebbers op zaterdag, 23 oktober 2010

Ook in Nederland komen de reacties tegen het besparingsbeleid van de nieuwe “knetterrechtse” regering Rutte I op gang. Voorlopig nog bescheiden, maar de aanzet is er. Nadat eerder de culturele wereld al in actie kwam, vond op zaterdag 23 september ook een betoging plaats in Den Haag, onder het  motto “Rekening Retour”. De actie werd georganiseerd door het samenwerkingsverband met dezelfde naam. Ondanks het zeer slechte weer en het feit dat door een panne bij de spoorwegen een flink deel betogers niet ter plekke raakte, daagden toch een zeshonderd mensen op. Hieronder publiceren we enkele verslagen. (SAP-Web)


Honderden demonstranten geven startschot voor verzet tegen kabinet

Door Rekening Retour

Op zaterdag 23 oktober kwamen ruim 600 demonstranten in Den Haag bijeen om een startschot te geven voor verzet tegen de bezuinigingen van kabinet Rutte. Ondanks het bar slechte weer was er een opgetogen, strijdbare stemming. De boodschap van de aanwezigen was: Wij gaan de crisis niet betalen – Rekening Retour!

Een bont gezelschap van onder andere vakbondsleden, kunstenaars, uitkeringsgerechtigden, migranten en studenten was naar Den Haag gekomen om te protesteren tegen het asociale bezuinigingsbeleid van kabinet Rutte. ‘Waarom moeten gewone mensen zoveel inleveren terwijl dit niet wordt gevraagd aan de rijken en de banken?’ verwoordde Judy Lock van de schoonmakersbond de verontwaardiging van de aanwezigen.

De organisatoren van Rekening Retour benadrukten dat we tegenover het slechtste van twee werelden staan: de sociale afbraak van Rutte én de zondebokpolitiek van Wilders. ‘Als dit niet de tijd is om een protestbeweging op te bouwen, wanneer dan wel?’

Gerrie Geldhof, bestuurder van de Abvakabo: ‘De vakbeweging staat net als de linkse politiek voor de keuze: gaan we nu eindelijk eens weg van het polderen en weg van de compromissen? Gaan we in plaats daarvan nu eindelijk eens terugvechten voor onze eigen alternatieven?’

Veel van de sprekers putten inspiratie uit de betogingen in Frankrijk. Student Jeroen van der Starre, zelf net terug uit Parijs, zei: ‘Wat daar kan, kan ook hier. Maar ook in Frankrijk is een protestbeweging niet uit de lucht komen vallen. Die is over een lange periode van maanden opgebouwd. Ook wij hebben de kracht om geschiedenis te schrijven. We moeten nu het voortouw nemen; vandaag is het begintpunt.’

Bij dat begin waren ruim 600 mensen aanwezig. Dit ondanks het slechte weer en de tegenslag dat honderden demonstranten niet tijdig naar Den Haag konden komen in verband met een stroomstoring bij de spoorwegen. Tegen het einde van de betoging hielden de aanwezigen onder luid gejoel een envelop omhoog met daarop ’18 miljard – Rekening Retour’.

De organisatoren sloten af met een oproep om in de komende periode de beginnetjes van verzet uit te bouwen: het protest van Niet Namens Ons van dinsdag 26 oktober in Den Haag, de demonstratie tegen racisme en uitsluiting op zaterdag 30 oktober in Amsterdam en de landelijke actiedag van de kunstsector op zaterdag 20 november. ‘Dit gaat een strijd worden van een lange adem. Dit is een tijd dat iedereen die zich tegen het rechtse offensief wil verzetten de handen ineen moet slaan. Samen staan we sterker. Dit is het begin – wij gaan door met de strijd.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Rekening Retour


Natte, maar zeer geslaagde manifestatie tegen de bezuinigingen

Door Eric Krebbers

Vanmiddag hebben tussen de 300 en 500 mensen meegedaan aan de manifestatie van Rekening Retour in Den Haag. Een redelijke opkomst gezien het ontzettend slechte weer. Een deel van de demonstranten liep gezamenlijk de paar honderd meter van het Centraal Station naar de Koekamp, de plek waar VVD-burgemeester Jozias van Aartsen de actie op het laatste moment heen had verbannen. Rekening Retour, waarin ook Doorbraak participeert, had de actie al begin augustus aangekondigd.

De toespraken waren zonder uitzondering zeer strijdbaar en nadrukkelijk van onderop. Veel van de demonstranten waren door en door nat, maar deden toch enthousiast mee. Iedereen leek zich ervan bewust dat dit een soort gezamenlijke aftrap moest worden voor een lange periode van strijd tegen de bezuinigingen en uitsluitingsmaatregelen van Bruin 1. Komende weken en maanden staan er al een flink aantal protesten gepland.

Er was, zoals tegenwoordig gebruikelijk, ook weer een absurd groot aantal ME-ers aanwezig. Demonstranten werden al in het station opgewacht. Actieborden moesten van de dreigende agenten ontdaan worden van de dunne stokjes waarmee ze omhoog gehouden worden, anders zouden ze geheel vernietigd worden. Na afloop ontzegde de ME (Nederlandse oproerpolite, n.v.d.r.) de demonstranten ook nog eens de toegang tot het centrum van de stad. Een linie agenten hield iedereen tegen die bijvoorbeeld nog even wilde gaan napraten in een café. De demonstranten werd gezegd dat ze richting het station moesten omlopen. Sommigen van degenen die dat dan maar deden, werden verderop alsnog om hun ID-bewijs gevraagd. Twee mensen die dat weigerden te geven werden gearresteerd. Het lijkt erop dat de staat elke vorm van protest in een steeds vroeger stadium wil intimideren en de kop indrukken. Dat zagen we eerder dit jaar al bij de 1 mei-demonstraties in Nijmegen en Rotterdam, en recenter bij de twee kraakdemonstraties in Amsterdam en Nijmegen.

De manifestatie zal naar buiten toe helaas weinig indruk hebben gemaakt. Er waren nauwelijks voorbijgangers bij open vlakte van de Koekamp, en de media toonden ook niet bijster veel interesse. Toch zou het ons niet verbazen als juist deze manifestatie over een paar jaar te boek komt te staan als het moment dat de protesten van de jaren 10 goed op gang kwamen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Doorbraak

Foto's van de manifestatie kan je bekijken op flickr.com.

Journaalbeelden en geluidsfragmenten van de NOS.

Naar boven