Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Leve de revolutie in Tunesië en Arabië! PDF Print Email
Geschreven door Al Mounadil/a op woensdag, 26 januari 2011

Eindelijk is een Arabische dictator ten val gebracht door een volksopstand. Na 23 jaar van tirannie, roof en onderdrukking heeft de dictator Ben Ali moeten vluchten, vernederd en buiten spel gezet, terwijl de revolutionaire bevolking van Tunesië hem nariep: “weg met Ben Ali!”

Sinds 1987 heeft Ben Ali samen met de laaghartige, corrupte bourgeoisie, in het bijzonder de families van zijn echtgenoot en schoonbroer, de Trabelsi's en Materi's, dankzij de politie en de veiligheidsdiensten de landelijke economie kunnen plunderen en de bevolking vertrapt en uitgehongerd. De politie alleen al telt 15.000 leden en daar komen het leger en de andere apparaten voor staatsrepressie nog bij. Dit betekent een politie-agent voor elke 27 Tunesiërs: een record voor de Magreb.
Ben Ali's regime was een uitstekende leerling van internationale financiële instituten en in het bijzonder van Frans imperialisme. Op cynische wijze gaf Frankrijk steun aan de dictatuur van Ben Ali om mee te kunnen profiteren van het zogenaamde succes van Tunesië, 'het Hong Kong van Noord-Afrika'. Nu zijn ze ruw wakker geschud door het echte wonder van Tunesië: de explosie van de woede van hen die gisteren nog de slachtoffers waren van het beleid van Ben Ali en de Wereldbank.

De Tunesische revolutie begon in Sidi Bouzid waar de jonge Mohamed El-Bouazizi zichzelf in brand stak als protest tegen werkeloosheid en verachting. Zijn daad ontvlamde het protest dat zich over Tunesië verspreidde en het land op de grondvesten deed schudden. Van een demonstratie naar een ander, van de eerste barricade naar de volgende, gevallene na gevallene groeide de opstand en baande hij zich een weg naar de paleizen van de tiran. En deze had geen andere keuze dan een overhaaste vlucht. Dit is een belangrijke overwinning voor het gewone volk van Tunesië, de Maghreb en Arabië en voor onderdrukte en uitgebuite mensen wereldwijd. Het is een Arabisch bewijs dat revolutie mogelijk is en niet slechts de droom van enkele radicalen. De revolutie is de mensen op de straten van Tunesië en het is een welhaast besmettelijke revolutie.

De Tunesische revolutie heeft een grote stap voorwaarts gemaakt maar heeft nog niet definitief gewonnen. Nog steeds moet veel vuilnis van het oude regime weggeveegd worden. De vijanden van de revolutie houden vast aan alle macht die hen nog overblijft: het gevaar van de contra-revolutie is groter dan enkel de oude tiran zelf. Het oude politieke systeem, gesteund door vijanden van bevrijding wereldwijd, kraakt in zijn voegen maar hoopt nog steeds aan de definitieve ineenstorting te ontsnappen. De politie staat nog steeds onder bevel van voormalige aanhangers van Ben Ali. Zo lang het oude regime niet volledig vernietigd is en nog niet vervangen door een tijdelijke regering die het gewone volk vertegenwoordigt zal de revolutie niet werkelijk succesvol zijn. Een regering namens werknemers en boeren, die door middel van een grondwetgevende vergadering het hele politieke systeem herziet, is noodzaak.

Voorstanders van de revolutie kunnen hier niet op wachten maar moeten opkomen voor de zelforganisatie van arbeiders, buurtbewoners, studenten en soldaten. Het succes van de Tunesische revolutie hangt af van het niveau van zelforganisatie, de betrokkenheid van vrouwen en het vermogen om in ieder geval een deel van het leger voor de revolutie te winnen. Het bewapenen van het volk is een garantie voor het voorzetten van de revolutie en bescherming tegen buitenlandse interventie.
We mogen geen vertrouwen geven aan de overblijfselen van Ben Ali's bende en op onze hoede blijven voor rechtse groepen die mee willen liften op de strijd van de bevolking. 'Alle macht aan het volk!' is een passende eis voor alle Tunesische revolutionairen. Voor een tweede, derde, vierde en vijfde Tunesië! Weg met de repressieve regimes die de bevolking van de Magreb verdelen! Voor een democratische, verenigde, socialistische Magreb!

Marokko, 15 januari 2011

Al-Mounadil/a, 'de Militant/e' is de Marokkaanse zusterorganisatie van de SAP. 

Vertaling door Grenzeloos


 

Naar boven