Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Solidariteit met de Arabische revoluties komt ook bij ons op gang PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op maandag, 07 februari 2011

Langzaam maar zeker komt ook in België de solidariteit met de volksbewegingen en de revoluties in de Arabische wereld op gang. In verschillende steden (Brussel, Antwerpen, Gent, Luik,...) zijn er momenteel steuncomités in oprichting, waaraan de SAP volop deelneemt.

Op vrijdag 28 januari werd in Gent een lokale solidariteitsbijeenkomst met de opstanden van het Tunesische en Egyptische volk georganiseerd, waaraan een 50-tal mensen deelnamen. 

Op vrijdag 4 februari riep het “Steuncomité aan de Tunesische en Egyptische revoluties en aan de volkeren in de regio” op voor een actie aan de Beurs in Brussel, rond twee ordewoorden:  “Stop de inmenging van het Amerikaanse en Europese imperialisme in de regio” en  “Uitwijzing van de kopstukken van de regime's, inbeslagname en teruggave van de goederen en gelden die aan de volkeren werden ontstolen”. Ongeveer 500 mensen namen deel aan de protestbijeenkomst. Er werd afgesproken om de dag nadat Moebarak valt opnieuw samen te komen bij de Beurs vanaf 16u30.

Op zondag 6 februari vond op initiatief van Egalité een zeer dynamische manifestatie plaats in Brussel. De oproep voor de betoging werd gesteund door een dertigtal organisaties. Ongeveer 1500 mensen trokken door de straten van Brussel. 

Het komt er nu op aan de verschillende solidariteitsinitiatieven samen te brengen in een nationaal samenwerkingsverband. Ook is het erg belangrijk de beweging verder uit te breiden, vooral naar de vredesbeweging en de vakbonden toe. Vakbonden die momenteel helaas vooral uitblinken door hun stilzwijgen over de Arabische revoluties en hun afwezigheid in de solidariteitsbeweging… Naast specifiekere acties of campagnes rond bijvoorbeeld de steun van allerlei Belgische bedrijven die nauw samenwerkten en -werken met de regime's van Ben Ali of Moebarak, of de eis van het uitwijzen van de ambassadeurs die nog werden aangesteld door de dictaturen, zou het perspectief van een brede gezamenlijke nationale betoging prioritair moeten zijn. (SAP-Web)

Een verslag van de actie in Gent vind je hier

Een fotoverslag van de betoging van 6 februari

Door Guy Van Sinoy, Nina De Wolf, Indymedia

Naar boven