Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Solidariteit met de Arabische revoluties, oek in Aantwaarpe! PDF Print Email
Geschreven door Correspondenten op woensdag, 16 maart 2011

Op 14 maart 2011 organiseerde het Antwerpse 17 december-comité een solidariteitsmanifestatie op de Dageraadplaats te Antwerpen.

Tijdens de actie werd het plein symbolisch omgedoopt tot Tahrirplein, om zo hulde te brengen aan de strijd die in Caïro werd geleverd en die daar ook nu nog wordt voortgezet. "Het Tahrirplein omdat daar een revolutie is begonnen", zegt woordvoerder Peter Veltmans. "En we doen dit op de Dageraadplaats omdat dit symbool staat voor een nieuwe dageraad."

Tegelijk werd er een omgekeerde piramide gebouwd, waarop iedereen zijn of haar persoonlijke solidariteitsboodschap kon neerschrijven.

PVDA-voorzitter Peter Mertens voerde kort het woord namens het 17 december-comité. Hij benadrukte dat “de strijd in Tunesië en Egypte nog lang niet gestreden is. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn nog altijd veel imperialistische machten actief. Er zitten nog steeds te veel corrupte lui die gesteund worden door de VS en Frankrijk."

Ongeveer zeventig mensen woonden de actie bij.

In de nabije toekomst zal het 17 december-comité aan het stadsbestuur vragen om te verbroederen met een havenstad in Noord-Afrika. “Een verbroedering met Benghazi zou fantastisch zijn”, aldus Peter Veltmans.

Met deze actie droeg het 17 december-comité ook bij tot de mobilisatie voor de nationale solidariteitsmanifestatie te Brussel op 20 maart.

Het 17 december-comité bestaat uit diverse linkse organisaties en individuen, waaronder de SAP, en is genoemd naar de datum waarop Mohamed Bouazizi zichzelf in Tunesië in brand stak, waarna de revolutiegolf in het Midden-Oosten en Noord-Afrika op gang kwam.

Foto's van de actie kunnen hier bekeken worden

Naar boven