Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Nationale solidariteitsbetoging met de volkeren van Noord-Afrika en het Midden-Oosten: een foto-reportage PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op woensdag, 23 maart 2011

Op zondag 20 maart, verjaardag van de inval in Irak, maar ook van de onahankelijkheid van  Tunesië, vond in Brussel een nationale manifestatie in solidariteit met de volkeren van Noord-Afrika en het Midden-Oosten plaats. Ingaande op de oproep gelanceerd door de Algemene Vergadering van sociale bewegingen op het laatste Wereld Sociale Forum, hadden Vrede VZW en CNAPD (de Franstalige vredesbeweging) het initiatief genomen voor deze manifestatie.Een zeventigtal progressieve organisaties onderschreven uiteindelijk de oproep. Op zich was de betoging dus zeker een goede zaak. Het werd hoog tijd om breed onze steun te tonen aan de revolutionaire bewegingen in de Arabische Wereld. Helaas kwamen uiteindelijk slechts een 2000 mensen opdagen, ondanks het groot aantal organisaties die -op papier- de oproep ondersteunden.

Het is duidelijk dat de grote organisaties, de vakbonden en een aantal NGO's, niet erg actief hebben gemobiliseerd. Een spijtige zaak, gelet op het belang van de mobilisatie, zeker nu. Tegelijk hadden net deze organisaties wel aangedrongen op een zeer beperkt en minimalistisch platform, “om zoveel mogelijk volk te kunnen mobiliseren”. De zeer grote verwarring die er momenteel heerst over de bewegingen in de Arabische wereld, en vooral over de houding die we moeten aannemen tegenover de gebeurtenissen in Libië, zorgt voor diepe verdeeldheid binnen de anti-oorlogsbeweging en de linkerzijde. Ook dit hielp natuurlijk niet om een grotere opkomst te hebben... 

De opvallende afwezigheid van ACV (2 vlaggen, alle lof voor wie ze droeg) en ABVV (een gedreven AC-militant met vlag) viel erg te betreuren, en dat op een moment dat vakbondsleden en onafhankelijke vakbonden in verschillende landen in de Maghreb en het Midden-Oosten een eersteplansrol spelen in de gebeurtenissen (Egypte, Tunesië, Bahrein,...). Hun strijd zou net een voorbeeld en een aanmoediging moeten zijn voor de arbeidersbeweging in de ganse wereld! 

Radikaal links (SAP-LCR, PVDA, LSP,...) was daarentegen goed aanwezig, net als een reeks vluchtelingen- en migrantenorganisaties, en organisaties van mensen van Arabische of moslimorigine in België. Samen met de JAC (Jeunes Anticapitalistes, onze jongerengroep in Franstalig België) vormde de SAP-LCR een dynamische groep in de betoging. We kwamen klaar en duidelijk op voor solidariteit met alle revoluties in de regio, tegen de imperialistische aanvallen op Libië en voor de steun aan de Libische opstandelingen tegen de dictatuur van Kadhafi.

Foto's : Sylvia en Jean-Marie Versypt

Naar boven