Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

VS martelen eigen soldaat PDF Print Email
Geschreven door redactie socialisme.nu op donderdag, 07 april 2011

Bradley Manning, een 23-jarige Amerikaanse soldaat, wordt gemarteld door de Verenigde Staten. Hij wordt ervan beschuldigd geheime dossiers te hebben gelekt naar de klokkenluiders-site WikiLeaks. Hij zit inmiddels bijna 300 dagen in voorarrest, eerst twee maanden in Koeweit en sindsdien in een gevangenis van de Amerikaanse marine in Quantico, Virginia.

Manning wordt behandeld als een 'zo streng mogelijk bewaakte gevangene', de meest repressieve vorm van militaire gevangenschap in de VS. Dit alles gebeurt terwijl hij nog niet voor het gerecht verschenen is. De welbekende wet 'onschuldig tot het tegendeel bewezen is', wordt hier even niet nageleefd. 

De advocaat van Manning heeft inzicht gegeven in de onmenselijke manier waarop de jonge soldaat wordt behandeld. 'Hij wordt vastgehouden in volstrekt eenzame opsluiting. Gedurende 23 uur per dag, zit hij in zijn cel, inmiddels al 10 maanden achter elkaar. Hier heeft hij nauwelijks bewegingsvrijheid. Hij mag niet aan lichaamsbeweging doen en wordt fysiek tegengehouden als hij dit probeert.'

'Hij krijgt geen kussen of lakens en heeft geen toegang tot enige vorm van nieuwsvoorziening. Hij mag geen persoonlijke spullen in zijn cel hebben, en wordt tegengehouden als hij push-ups, sit-ups of andere oefeningen wil doen. Per etmaal mag hij één uur bewegen buiten de cel. Hij wordt dan naar een lege ruimte geleid waar hij alleen mag lopen. Ook wordt hij regelmatig uit zijn slaap gehouden.'

Begin maart liet Manning via zijn advocaat weten dat hij acht dagen lang 's ochtends naakt op appèl had moeten komen. Hij omschreef deze situatie als 'uitermate vernederend'. Toen een woordvoerder van de gevangenis gevraagd werd waarom dit zo was zei deze dat 'we dit niet kunnen zeggen vanwege de privacy van Manning'.

Amnesty stelt in een kort rapport dat de behandeling van Manning 'onmenselijk' is. Zijn mishandeling is in strijd met het internationaal verdrag van burgerrechten en politieke rechten. Dit verdrag stelt in artikel 10 dat een 'menselijke en waardige behandeling van gevangenen' een grondrecht is. De behandeling van Manning valt zeker niet in deze categorie. 

De Amerikaanse president Obama liet echter weten dat hij de behandeling van Manning 'passend' vindt. Begin maart zei Philip Crowley, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de bijzonder zware detentie 'belachelijk, contraproductief en dom' is. Twee dagen later moest hij onder druk van het Witte Huis zijn positie opgeven.

De VS martelen Manning om hem te dwingen toe te geven dat hij geheime documenten heeft doorgespeeld aan Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. Het zou gaan om een geheim dossier met bijna honderdduizend militaire veldrapporten uit Afghanistan, evenals 260 duizend diplomatieke boodschappen, en een half miljoen documenten die betrekking hebben op de oorlog in Irak. Met Mannings bekentenis zou het eenvoudiger worden om Assange veroordeeld te krijgen voor spionage en samenzwering. Assange zelf omschreef Manning als 'de belangrijkste politieke gevangene in de VS'.

De arrestatie van Manning volgde nadat deze in een chatbox zou hebben gezegd een video te hebben gelekt van een Amerikaanse luchtaanval in Irak. De schokkende beelden van de video tonen de gebeurtenissen van 12 juli 2007. Daarop is te zien hoe twee Amerikaanse legerhelikopters op een groep mannen in Bagdad schieten. Hierbij vielen twaalf doden, inclusief twee journalisten die voor persbureau Reuters werkten. Op de band zeg één van de schutters: 'Ha, ha, ha, ik heb hem geraakt.' Een ander merkt op: 'Kijk die dooie klootzakken nou eens.' 'Mooi', antwoordt een ander. Dit is slechts één voorbeeld van de talloze wreedheden die de VS hebben begaan in Irak en Afghanistan.

Begin maart lieten Mannings aanklagers weten dat ze hem voor meer dan 22 zaken veroordeeld willen zien. Op de belangrijkste hiervan, het 'ondersteunen van de vijand', staat in de VS de doodstraf. Dit wordt niet geëist. In plaats daarvan eisen zijn aanklagers onder meer een levenslange gevangenisstraf.

Het Pentagon stelt dat de aanklacht van het 'ondersteunen van de vijand' gerechtvaardigd is omdat westerlingen en informanten gevaar zouden lopen voor het vermeende lekken van gevoelige informatie. Pentagon woordvoerder Morrell heeft inmiddels stilletjes en met tegenzin toegegeven dat er echter geen enkele dood in verband kan worden gebracht met de publicaties op Wikileaks. Ook zei Morrell dat Manning een 'voorbeeldige gevangene' is, wat volledig in strijd is met zijn harde behandeling.

Als er iemand verantwoordelijk is voor het in gevaar brengen van levens in Irak en Afghanistan dan zijn het de Verenigde Staten. Begin maart doodde een Amerikaanse helikopter nog 9 kinderen, allen onder de 14 jaar, door verkeerde informatie. De verantwoordelijken voor deze actie zullen nooit voor een rechter hoeven te verschijnen, laat staan een gevangenis in.

Voor meer informatie: www.bradleymanning.org 

Dit artikel verscheen eerder op socialisme.nu

Naar boven