Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Nationale staking bij de bewakingssector: een interview PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit, Issam Benali op woensdag, 25 mei 2011

Naar aanleiding van de nationale staking bij de bewakingssector op 23 mei hadden we een gesprek met Issam Benali, secretaris van de Algemene Centrale in Antwerpen en verantwoordelijke voor de sector.

BDW: Welke acties zijn er vandaag geweest?

Issam Benali: Momenteel voeren we actie aan de kerncentrale van Doel waar zo’n 80 mensen werken van de firma Cobelguard die de bewaking doet van de kerncentrale. Een aanzienlijk deel van de werknemers van Cobelguard staken mee. We delen hier pamfletten uit met de redenen van de actie. De politie is hier prominent aanwezig en heeft verhinderd dat we binnnen konden gaan. Deze voormiddag hebben we nog actie gevoerd bij die andere grote speler, Securitas in Antwerpen waar we probeerden van de mobiele ploeg plat te leggen. Vorige week , op het moment van de onderhandelingen voor een nieuwe CAO, hebben we bij GRS (Groep 4), een andere grote speler in de sector, nog een geslaagde staking gehad. Ook in de rest van het land werd er vandaag actie gevoerd, zoals bij Cobelguard in West-Vlaanderen en in Brussel.

BDW: Welke bewakingsfirma’s zijn er actief op het terrein?

IB: Er zijn feitelijk 4 grote bedrijven actief: GRS, Securitas, Cobelguard en Seris. Aan de top ervan staat een zeer arrogant patronaat waarmee het moeilijk onderhandelen is.

BDW: Welke eisen worden er gesteld?

IB: Naast de koopkrachtverhoging gaat het ook over de toenadering van het statuut arbeiders-bedienden, de verplaatsingsvergoeding, de tweede pensioenpeiler,enz. Maar met het laatste IPA is er slechts 0,3% loonsverhoging voorzien. Voor de werkgevers van onze sector zit in die 0,3% dus alles vervat: vervoersonkosten, tweede pensioenpeiler, statuut arbeiders-bedienden… Als we dit uitrekenen dan krijgen de mensen 4 eurocent/uur bruto, dus ongeveer 2 cent/uur netto. Dit zijn peanuts. Onaanvaardbaar. Van een kei kan je het wel niet afstropen. Het is zelfs 8 jaar geleden dat er nog een brutoloonsverhoging is geweest.

BDW: Speelt wat er bij geldtransporteur Brinks gebeurd is mee? (Brinks wilde van bedienden arbeiders maken en ging zelfs failliet nadien, BDW)

IB: Eigenlijk niet want de geldtransportsector is een totaal andere dan de bewakingssector. Groep 4 heeft nu het monopolie op het warentransport. Het is een zeer rijke sector. De werknemers hebben daar zelfs een loonsverhoging van 1€/uur bekomen (met maaltijdcheques e.d.). Binnen onze sector is er een moordende concurrentieslag aan de gang, wat je kan zien in de zaken die ze ons willen geven. De syndikale slagkracht in de geldtransportsector daarentegen is veel groter omdat zeelkaar daar elke dag in de depot zien en met elkaar kunnen praten. In de bewakingssector zijn dat soms maar 2 mensen per werf. Daar heerst dan ook wat angst voor de patronale repressie. En vakbondsafgevaardigden hebben het moeilijk om elkaar te zien.

BDW: En de toekomst?

IB: Wel zoals je ziet moeten we op syndikaal vlak inventief zijn. Morgen hebben we overleg met de verschillende secretarissen. Maar een ding is duidelijk: de stakingsaanzegging loopt verder. Er zullen nog acties volgen om de directies tot meer toegeeflijkheid te bewegen.

BDW: Bedankt voor dit interview en nog veel succes!

Naar boven