Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

De wietpas bij onze noorderburen PDF Print Email
Geschreven door Mark Verver op zondag, 29 juli 2012
Een blinde zag het aankomen, een kind kon het voorspellen: de wietpas ging een ramp worden. Nog geen twee maanden later is het zover. Ooggetuigenverslag vanuit de getroffen gebieden.

De coffeeshops lopen leeg

Een groot deel van de klandizie ervaart het als vernederend en een schending van de privacy om zich met een papier van de gemeente te moeten registreren voor ze rookwaar mogen kopen; een ander deel is er simpelweg te lui voor. Gevolg: mensen blijven weg uit de coffeeshop en halen die rookwaar elders – waar geen controle is op kwaliteit of hoeveelheden, geen belasting wordt betaald, en geen leeftijdsgrenzen gelden. Ook weer populair: thuis de groeilamp op wat planten zetten. Handig voor eigen gebruik, lucratief te verkopen. Het was nog nooit zo makkelijk om klanten te vinden.

De straathandel bloeit op

Waar vraag ontstaat, laat het aanbod zelden lang op zich wachten. Na de invoering van de wietpas zijn de softdrugsdealers op straat verschenen. Ze benaderen mensen actief en verkopen dag en nacht aan iedereen die geld heeft.
Veel van deze straatdealers zijn jong. De kansen die Ivo Opstelten hun met de wietpas biedt, grijpen ze met beide handen aan. Niet alleen verdienen ze er beter mee dan bij McDonald’s het geval zou zijn, ook doen ze ervaring op: tegen bescheiden risico’s leggen ze contacten, leren ze klanten te werven en te binden, wennen ze aan het makkelijke geld dat verdiend wordt in steegjes en de schaduw. De ideale stageplek voor het grote werk.

Criminaliteit neemt toe

Een coffeeshop is half winkel, half café. Je weet altijd wat je krijgt, wat het kost, en je hoeft niet bang te zijn beroofd te worden; in elk geval niet door de verkoper. Maar wanneer dronken studenten, toevallige passanten en argeloze toeristen – die natuurlijk blijven komen – een reden hebben om met een onbekende mee te lopen naar een donker hoekje van het park of een straatje achteraf, daar wordt een hongerige kat op wel erg lekker spek gebonden. Oplichting en berovingen zijn al gemeld.

De scheiding tussen soft- en harddrugs vervaagt

Dat geeft aan dat het de verkopers niet veel uitmaakt hoe of waarmee ze hun geld verdienen, hun interesse gaat vooral uit naar de opbrengst. En klanten willen wel eens iets proberen als ze toch in de winkel zijn, zeker wanneer het in de bonus is. Een wietpas maakt de scheiding tussen de wereld van de soft- en die van de harddrugsdealers dun – verleidelijk dun, gevaarlijk dun.

Wat is nou echt de bedoeling van die wietpas? Een wit voetje halen bij de buurlanden? Werkgelegenheid scheppen bij justitie en de drugsopvang? Populair worden bij de brave burger, of de georganiseerde misdaad een dienst bewijzen? Slecht idee. Heel, héél erg slecht idee.

Dit artikel verscheen eerder op Konfrontatie Digitaal

 

Naar boven