Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

ABVV-manifestatie voor meer koopkracht, meer sociale bescherming en rechtvaardigheid: een reportage PDF Print Email
Geschreven door Freddy Mathieu op vrijdag, 14 september 2012
Het ABVV kreeg uiteindelijk op 14 september 10 000 mensen op de been. Het mag gezegd worden: het is vooral te danken aan de toewijding van haar militanten, die alhoewel zeer kritisch over de manier waarop de acties steeds worden georganiseerd, toch steeds weer op het appél zijn.

Onderweg naar de actie en op de manifestatie zelf spraken we er over met enkele militanten.

S., oud-militant bij VW : “Uiteindelijk is het de noodkreet van Gomez (secretaris van de ABVV-Metaal Luik) over de afwezigheid van een syndicale strategie die gemaakt heeft dat er wat aandacht is gekomen voor de manifestatie, en die de mobilisatie de laatste dagen een boost heeft gegeven. Hij drukt uit wat heel wat militanten denken, zeker  na het stoptzetten van de acties tegen de soberheidsmaatregelen “op zijn Di Rupo's”. Ook al blijven die militanten in beweging, omdat het overtuigde syndicalisten zijn. We kunnen het debat over hoe we in de diepte gaan mobiliseren niet blijven ontlopen.”

M., animator bij het ABVV: “De belangrijkste doelstelling van de actie, net voor het advies van de sociale partners over de welvaartsvastheid van de uitkeringen moet bekend gemaakt worden, voordat de onderhandelingen over het IPA worden opgestart, wordt niet makkelijk begrepen door de  leden. Er zijn veel te veel en veel te vage ordewoorden, wat het begrip ervan door onze leden niet vergemakkelijkt. De mobilisatie blijft dan ook beperkt tot een laag militanten die er altijd bij is.”

Ch., net gepensioneerd, militant ACOD: “Ik ben hier uit gewoonte, ook al weet ik dat deze manifestatie niet in verhouding tot de inzet ervan staat, en er geen vervolg op zal komen. Je komt hier steeds dezelfden tegen. Het is hoog tijd dat het ABVV voluit gaat voor een radikalere, verder gaande mobilisatie.”

N., afgevaardigde bij de socialistische mutualiteiten: “ We zijn met een stuk of tien gekomen, maar er was geen mobilisatie in de diepte. De doelstellingen van de actie waren veel te verward. Als we een goed IPA willen verkrijgen en de besparingsmaatregelen willen tegenhouden, gaan we andere drukkingsmiddelen moeten gebruiken. De vakbondsleidingen stellen zich er mee tevreden hun eisen te herhalen, maar ze kunnen nog moeilijk verstoppen dat ze helemaal geen strategie hebben om die ook af te dwingen.”


Fotoreportage door Freddy Mathieu en Rafik Khalfaoui

Naar boven