Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Militant van de SAP beklimt de Brusselse beurs PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op zaterdag, 09 februari 2008
Op 26 januari vond het Wereld Sociaal Forum plaats. Dit keer geen massabijeenkomst van activisten van overal ter wereld op één plaats, maar een gedecentraliseerd forum. In een heleboel steden over de hele planeet vonden acties plaats.

De ene actie was al wat spectaculairder dan de andere. Jérôme Ollier, militant van de SAP/LCR uit Luik, beklom de Brusselse beurs om er een spandoek op te hangen met de slogan ‘Make Capitalism History’. De recente crisis op de financiële markten, de aanhoudende bankschandalen (recent nog met de Franse bank Société Générale), de megawinsten van de grote bankmanagers tonen steeds duidelijker aan dat het huidige systeem totaal inefficiënt is en rampzalige gevolgen heeft voor de bevolking en het milieu. Dit systeem moeten we dringend een halt toeroepen.

De voorzitter van de Brusselse beurs publiceerde als antwoord een vrije tribune in Le Soir onder de titel ‘L’homme révolté’, gericht aan Jérôme. In erg filosofische beschouwingen sprak hij er zijn respect uit voor de revolte van mensen als Jérôme. Hij besluit echter met de stelling dat het kapitalisme de natuurlijke gang van zaken is, en de beurs broodnoodzakelijk is voor de economie.

Le Soir kondigde deze tribune zelfs aan op haar voorpagina. Twee dagen later werd Jérômes antwoord gepubliceerd, waarin hij argumenteert dat de beurs vooral een plaats is waar gespeculeerd wordt en megawinsten worden gemaakt op de kap van een massa mensen. Het kapitalisme is volgens hem helemaal geen natuurlijk gegeven, maar een maatschappijsysteem dat vervangen kan worden door een maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking. Zijn actie is een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen onderdrukking. Ook al bestaan er voor hem geen schema’s voor het socialisme van de 21ste eeuw, toch is het dat wat we moeten proberen op te bouwen.

Beide teksten vind je op onze Franstalige website op door hier te klikken.

Meer foto’s van de actie staan op Indymedia: http://www.indymedia.be/fr/node/25720.

Naar boven