Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Actueler dan ooit: Het Neoliberaal Bedrog PDF Print Email
Geschreven door SAP op zaterdag, 18 oktober 2008

In 2005 bracht de SAP het boekje 'Het Neoliberaal Bedrog' uit, net voordat de storm rond het generatiepact losbarstte. De bedoeling ervan was syndicalisten en politieke militanten een instrumentje in handen te geven om de strijd aan te gaan. De interne politieke vorming binnen de vakbeweging is niet meer wat ze ooit geweest is. Vandaar dat we in een boekje van een 200tal pagina's een argumentarium opbouwden waaruit kan geput worden voor pamfletten, vakbondsdiscussies, enzovoort.

Sinds de jaren '70 stelden neoliberalen dat er bezuinigd moest worden, zodanig dat de bedrijven weer 'gezond' (lees: winstgevend) konden worden, zodat de investeringen weer zouden aantrekken en nieuwe jobs zouden worden gecreëerd. De titel van het boekje was bedoeld om dit verhaal te ontmaskeren: de winsten zijn inderdaad gestegen, maar het gros daarvan is niet geherinvesteerd in de zogenaamde reële economie, maar verdween in de zakken van de aandeelhouders en de financiële sfeer. Het gevolg is dat we de laatste 20 jaar een enorme groei kenden van de financiële markten (de zogeheten 'financialisering' van de economie) met de bekende zeepbellen tot gevolg, waarvan er recent één gebarsten is.

Vandaag, met de koopkrachtcrisis en de nakende interprofessionele onderhandelingen, en in volle financiële crisis, is het boek en zijn titel actueler dan ooit. Strijd voor hogere lonen, een betere sociale zekerheid, minder flexibiliteit, echte pensioenen i.p.v. pensioenfondsen, betere lonen i.p.v. bedrijfsaandelen en andere bonussen enzovoort, is de beste manier om ook tegen het financiële parasitisme te strijden. Het boek bevat tal van argumenten, cijfers en gegevens om die strijd te versterken.

Het is te koop tegen de som van 6 euro (+ 1,5 euro verzendingskosten) via This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it .

Zie ook http://www.sap-rood.be/cm/index.php?Itemid=54&option=com_content

Naar boven