Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Antikapitalistisch links boekt winst in Griekse regionale verkiezingen PDF Print Email
Geschreven door socialisme.nu op zondag, 14 november 2010

De woede over het bezuinigingsbeleid van de sociaal-democratische Pasok-regering is duidelijk naar voren gekomen in de Griekse regionale verkiezingen van afgelopen weekend. De partij van premier Papandreou verloor sterk, terwijl aan de linkerkant van het politieke spectrum overwinningen werden geboekt. Opvallend in de uitslag is de grote stap vooruit voor de antikapitalistische coalitie Antarsya. 

De sociaal-democratische Pasok voert in Griekenland een rigoureus bezuinigingsprogramma door. Maar door het enorme verzet vanuit de Griekse arbeidersklasse – met maar liefst al zes algemene stakingen dit jaar – wordt de druk op de regering steeds hoger. 

Pasok verloor deze verkiezingen een derde van de stemmen vergeleken met de landelijke verkiezingen vorig jaar: ze viel terug van grofweg drie naar twee miljoen stemmen. De rechtse Nieuwe Democratie en de fascistische Laos verloren ook steun. Bovendien kwam 40 procent van de Griekse kiezers niet opdagen, in een land waar stemmen verplicht is. 

Het succes van deze verkiezingen ligt aan de linkerkant van het politieke spectrum. De communistische partij kreeg 10 procent meer stemmen. De drie verschillende fracties binnen de Syriza-coalitie 1 kregen ondanks interne verdeeldheid een vergelijkbaar aantal stemmen als vorig jaar. 

De antikapitalistische Antarsya-coalitie 2 deed een grote stap vooruit. Zij kwam uit op zo'n 100.000 stemmen, maar liefst vier keer zo veel als vorig jaar. Daarmee heeft zij nu 2 procent van het totaal aantal kiezers achter zich, met 20 raadsleden door heel Griekenland. 

Ook een aantal leden van de Socialistische Arbeiderspartij SEK, die een belangrijk deel vormt van de Antarsya coalitie, wist raadszetels te bemachtigen. 

Papandreou had eerder aangekondigd dat hij nieuwe landelijke verkiezingen zou uitroepen als Pasok zou verliezen. De twee miljoen stemmen deden hem zeggen dat daar geen reden voor is. ‘Maar zelfs met deze tactiek verloor zijn partij toch veel steun’, zegt Panos Garganas, hoofdredacteur van de krant Arbeidersdemocratie. 

‘De regering heeft te maken met forse tegenstand. Gemeentearbeiders gaan vrijdag staken en ook in de ziekenhuizen wordt actie gevoerd. De volgende algemene staking staat gepland op 15 december – begrotingsdag.’

Dit artikel verscheen eerder op socialisme.nu

Naar boven