Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Protesten in Jordanië PDF Print Email
Geschreven door Willemijn Wilgenhof op maandag, 19 november 2012
Duizenden mensen gingen op dinsdag 13 november in Jordanië de straat op om te protesteren tegen de stijgende brandstofprijzen. In meer dan twaalf steden vonden demonstraties plaats, en er wordt gesproken over algemene stakingen. Demonstraties tegen de regering en de koning zijn zeldzaam in Jordanië: in het openbaar kritiek leveren op de koning kan je een gevangenisstraf opleveren van maximaal drie jaar.

De aangekondigde stijgende brandstofprijzen zullen vooral de armen raken. Het type brandstof dat gebruikt wordt in het openbaar vervoer zal 14 procent duurder worden. De prijs voor paraffineolie, dat gebruikt wordt voor verwarming van het huis, zal met 28 procent stijgen. En het gas dat mensen gebruiken om op te koken, zal stijgen in prijs met meer dan 50 procent. Veel mensen met een laag inkomen gebruiken dit gas bovendien voor verwarming.

De minister-president kondigde op tv aan dat de staat 5 miljard nodig heeft, om de stijgende brandstofprijzen te kunnen betalen. Jordanië is voor een groot deel afhankelijk van het goedkope gas uit Egypte. Maar doordat de gaspijplijn tussen beide landen het afgelopen jaar al tientallen keren is opgeblazen, is Jordanië overgegaan op duurdere vormen van brandstof om elektriciteit op te wekken. De minister-president stelde dat dit Jordanië 7 miljoen dollar per dag kost, waardoor het begrotingstekort dit jaar is opgelopen tot bijna 3 miljard.



Na het televisieoptreden van de minister president gingen veel mensen de straat op om zijn aftreden te eisen. In Amman demonstreerden ongeveer 2000 mensen voor het ministerie van Buitenlandse zaken. Ze scandeerden: ‘Revolutie! Revolutie! Het is een revolutie van het volk’. Ook was de inmiddels bekende slogan te horen: ‘Het volk eist de val van het regime’. Zo’n honderd demonstranten raakten slaags met de oproerpolitie, omdat ze naar het huis van de minister president probeerden te gaan om zijn aftreden te eisen.



De demonstranten, de meesten verbonden aan islamitische, Arabisch-nationalistische, marxistische, communistische en jongerenoppositiegroepen, richtten zich in hun slogans ook tegen koning Abdullah – iets dat zeldzaam is in Jordanië. Ze riepen onder andere: ‘Vrijheid is van God, ondanks jou, Abdullah’. Demonstranten probeerden bijvoorbeeld een portret van de koning op een billboard naar beneden te halen, maar de oproerpolitie omsingelde de demonstranten zodat ze er niet bij konden. In andere steden werden onder andere tankstations en een gerechtsgebouw in brand gestoken.



Nieuwe demonstraties staan gepland voor aankomende vrijdag, evenals een algemene staking door de lerarenvakbond.

Dit artikel verscheen eerder op socialisme.nu

 

Naar boven