Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Franse presidentsverkiezingen: De SAP roept de Fransen in België op om te stemmen voor Olivier Besancenot PDF Print Email
Geschreven door SAP op zondag, 18 maart 2007

De Socialistische Arbeiderspartij (SAP), Belgische afdeling van de Vierde Internationale, is heel verheugd dat haar Franse zusterorganisatie, de Ligue Communiste Révolutionnaire (LCR), haar 500 handtekeningen heeft opgehaald om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen met Olivier Besancenot als kandidaat. Ze verspreidt daarom dit persbericht.

Dat was pas mogelijk door de inspanningen van duizenden leden van onze zusterorganisatie in Frankrijk. De opdracht werd aanzienlijk bemoeilijkt doordat de Franse Parti Socialiste (PS) de kandidatuur van Olivier Besancenot een aantal anti-democratische obstakels in de weg legde. Zo verbood deze partij haar burgemeesters handtekeningen te geven aan onze kandidaat.

Het is onbegrijpelijk dat een staat die zich “democratisch” noemt een kandidaat die bij de vorige presidentsverkiezingen in 2002 4,25 % van de stemmen haalde, zou uitsluiten van deelname. Olivier Besancenot heeft aangetoond dat hij de opinies vertegenwoordigt van een belangrijk deel van de Franse samenleving. Hem uitsluiten van deelname zou anti-democratisch zijn.

De SAP betreurt het dat er geen eensgezinde anti-neoliberale kandidaat werd gevonden die alle krachten ter linkerzijde had kunnen verzamelen tegen de rechts-populistische Sarkozy, de extreem-rechtse Le Pen en het sociaal-liberalisme van Ségolène Royal. Deze eenheidskandidaat zou de vertegenwoordiger kunnen geweest zijn van de overwinning van de linkse “Neen” bij het referendum van 29 mei 2005 tegen de Europese Grondwet, de sociale revolte in de banlieues eind 2005 en de overwinning van de strijd van jongeren tegen de CPE (Contrat première embauche) in de lente van 2006.

Maar het uitblijven van een akkoord over de oriëntatie van een dergelijke eenheidskandidaat maakt dat wij nu voluit de kandidatuur van Olivier Besancenot ondersteunen. Om tot een eenheidskandidaat te komen, was een voorafgaande overeenkomst nodig over het niet-deelnemen aan een nieuwe "gauche plurielle" –regering.  De kandidaat van onze Franse zusterorganisatie maakt echter duidelijk dat een fundamentele breuk met het neoliberalisme nodig is om tot een andere (sociale) politiek te komen die de behoeften van de meerderheid van de bevolking ten goede komt.

Daarom roepen wij de Franse stemgerechtigden in ons land op om voor onze kameraad Olivier Besancenot te stemmen: zijn opvattingen vertegenwoordigen de werkenden, de jongeren, de onderdrukten, de mensen zonder papieren, de volkse lagen in de banlieues, de vrouwen… Hij komt op tegen de ontslagen, het racisme, de ongelijkheid en de onderdrukking van welke vorm ook, en pleit voor een radicale herverdeling van de rijkdom. 

Socialistische Arbeiderspartij (SAP), Belgische afdeling van de Vierde Internationale, This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it , www.sap-pos.org, 0476/560740

Naar boven