Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

1800 aanwezigen op een meeting van Olivier Besancenot in Rijsel (Lille). Ook de SAP was erbij! PDF Print Email
Geschreven door SAP op maandag, 16 april 2007

De campagne van onze kameraad Olivier Besancenot, kandidaat van de LCR voor de Franse presidentsverkiezingen, kent een hoge vlucht. Dat zien we onder andere in het aantal aanwezigen tijdens meetings. Oordeel zelf: 800 personen in Clermont Ferrand, 1500 in Tours, 1500 in Bordeaux, 1500 in Marseille, 2100 in Rennes. Dat is 2 tot 3 keer meer dan tijdens de campagne van 2002!

Om deze strijdbare, antikapitalistische campagne te ondersteunen, trok een groep van een veertigtal leden van de Belgische SAP/ LCR naar de meeting in Rijsel op 11 april. De zaal zat afgeladen vol, met zo’n 1800 aanwezigen. Een enorm succes, alleen spijtig voor de tientallen mensen die niet meer binnen konden.

Een kameraad uit Rijsel, Séverine, opende de meeting door een beeld te geven van de gevolgen van het kapitalisme in de regio, die tegelijk één van de armste en één van de rijkste van Frankrijk is: 2 van de 4 rijkste Fransen wonen er, terwijl de werkloosheid recordhoogtes bereikt en de kwaliteit van de huisvesting ondermaats is.

Vervolgens sprak Roland van het lokale comité van mensen zonder papieren over hun strijd, de repressie van de politie, het schandalige feit dat mensen zonder papieren op de dool zijn rond Calais sinds de sluiting van het centrum van Sangatte. Hij riep op voor een collectieve regularisatie.

Onze Belgische kameraad Freddy Dewille die gemeenteraadslid is in Anderlues, syndicaal afgevaardigde voor ACV Transcom en initiatiefnemer voor de oproep Une Autre Gauche, nam vervolgens het woord om de groeten te brengen van de Belgische SAP/LCR. Hij beschreef hoe de Belgische arbeid(st)ers op dezelfde manier als in Frankrijk geconfronteerd worden met een politiek van sociale achteruitgang, en beklemtoonde het belang van de opbouw van een echte strijdbare internationalistische en antikapitalistische linkerzijde.

Een militant van de JCR sprak over de eisen van de jongeren, vooral op het vlak van de precariteit. Hij had het ook over de belangrijke strijd tegen het CPE.

Het onthaal dat Olivier te wachten stond, was bijzonder hartverwarmend. Even voordien was hij nog in een volksbuurt gaan discussiëren met een 80tal jongeren, op vraag van een lokale vereniging. De zaal ging uit de bol en applaudisseerde langdurig toen Olivier de rechtse regeringspolitiek aan de kaak stelde, en ervoor pleitte de strijd te voeren voor onze rechten, wat voor regering er ook aan de macht is.

Na de meeting was er dan ook nogal wat enthousiasme onder de Belgische aanwezigen, die fel onder de indruk waren van het aantal vooral jonge mensen in de meeting en de interessante inhoud van de speeches, in de eerste plaats die van Olivier zelf. Voor één keer waren ook de media geïnteresseerd: een ploeg van RTL-TVI vergezelde de Belgische groep en interviewde twee kameraden.

www.besancenot2007.org en www.lcr-rouge.org

Voor de Video-reportage en de foto's kan je terecht in de multi-media sectie!

Naar boven