Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Het congres van de LCR wil een hergroepering van antikapitalistisch links PDF Print Email
Geschreven door LCR-France op donderdag, 06 november 2003

Het 15de congres van de LCR, dat van 30 oktober tot 2 november plaatsvond in Saint-Denis (Parijs), schaarde zich achter de volgende oproep:

We verdedigden samen de rechten van de werknemers in de lente van 2003. We ageerden samen tegen de oneindige imperialistische oorlog. We kwamen samen op tegen de globalisering zoals het kapitaal die wil, tegen het omvormen van de hele wereld in koopwaar en voor een nieuw internationalisme dat tot uiting komt in de beweging van het andersglobalisme.

In Frankrijk en op wereldvlak staan we voor een offensief tegen de mensen- en arbeidsrechten, met toenemende vernietiging van de rijkdommen van de aarde, in een sfeer van permanente oorlog die alleen maar dient om het overwicht van Amerika en Europa te bewaren. 

Op 21 april 2002 werd een nooit vertoonde maatschappelijke crisis in ons land zichtbaar. De traditionele partijen leden grote verliezen, omdat ze - elk op zijn manier - verantwoordelijk zijn voor de liberale vloedgolf en de toenemende onzekerheid. Alweer profiteerde het Front National van deze sociale crisis. Maar ook radicaal links dook op als een alternatief voor de klassieke linkerzijde. De beweging van mei-juni 2003 tegen de pensioenhervormingen bewees dat werkende mensen een andere richting uit willen dan altijd maar plooien voor de wetten van de winst: de richting van een herverdeling van de algemene rijkdom, de richting van een samenleving waar de menselijke belangen voorop staan. 

Wij willen onze strijd en onze hoop niet opnieuw opofferen aan alweer een regeringsalliantie met de sociaal-liberale linkerzijde of aan het om even welk perspectief dat zich beperkt tot het beheren van de bestaande kapitalistische economie. Weg met rechts, weg met het Front National en weg met de MEDEF(1). Ons alternatief is een overheid zijn die steunt op de actieve betrokkenheid en op een democratische organisatie van de mensen, een overheid die een sociaal noodplan uitvoert. 

De LCR richt zich tot iedereen die een einde willen maken aan de maatregelen die we kennen van de sociaal-liberale linksen of van de rechtse partijen. We staan klaar om samen te werken met al wie bereid is om in verzet te komen, en we staan klaar om een nieuwe brede, pluralistische politieke kracht te vormen, die radicaal antikapitalistisch en resoluut democratisch moet zijn. 

Zo een krachtenbundeling in een nieuwe partij is dringend nodig om samen op te treden in de belangrijkste kwesties die ons bezighouden: 

  • Verzet tegen het imperialisme, oorlog en de kapitalistische globalisering. Verzet tegen alle wetten en maatregelen die ingaan tegen onze democratische rechten en het geweld institutionaliseren met als doel de meest kwestbare lagen te marginaliseren.
  • We stellen ons vertrouwen hiervoor in de andersglobaliseringsbeweging, in de sociale strijd van de arbeiders, de werklozen en de jonge mensen tegen de werkgevers en de overheid. We baseren ons op de bewegingen die vechten tegen het nieuwe model van arbeidsproductiviteit dat de mensheid en onze planeet bedreigt, op de bewegingen die luid en duidelijk meer democratische controle eisen over de keuzes van ontwikkeling en productie, op bewegingen die de discriminatie en het dagelijks geweld aanklagen waarmee vrouwen te maken krijgen op het werk en in hun persoonlijk leven.
  • De weigering om mee te doen aan het sociaal-liberalisme, aan een beleid dat de rijksten buiten schot laat en hun staatbescherming wil verdedigen, aan het kapitalistische Europa, haar verdragen en het project van de Europese Grondwet.
  • Het perspectief om te breken met het kapitalisme, om een gemeenschap te creëren voor de werknemers, die steunt op de mobilisatie van die werknemers. Wij willen het heft in handen nemen om de maatschappij radicaal te veranderen tot een samenleving die wel in staat is om de sociale noden te bevredigen. De economie mag niet langer in privé-handen zijn maar in het bezit van allen.

Deze oproep is gericht aan allen die zoeken naar een politiek alternatief dat opkomt voor de belangen van de werkende mensen: 

  • Aan de 3 miljoen kiezers die hun stem gaven aan radicaal links in mei 2002 en aan de sociale, syndicale en lokale activisten
  • Aan communistische, socialistische en ecologistische activisten, aan lagen van de traditionele linkerzijde en van lokale en regionale groepen die op zoek zijn naar een alternatief voor de uitverkoop van de sociaal-democratie
  • Aan de organisaties van uiterst links, in het bijzonder Lutte Ouvrière, waaraan we voorstellen om voor de komende regionale en Europese verkiezingen samen campagne te voeren

Volgend op onze politieke fora van vorig jaar, stellen we voor om vanaf nu overal waar we kunnen, in steden, departementen en regio’s, te starten met antikapitalistische linkse conferenties. 

We stellen voor om deze conferenties samen te organiseren met iedereen die eraan wil meewerken. Individuen, georganiseerde anti-kapitalistische collectieven of stromingen, op basis van oproepen die klaar en duidelijk een perspectief aangeven voor een brede links-pluralistische hergroepering, voor een nieuwe kracht die wil breken met het kapitalisme. Conferenties, met debat en actie, die een startpunt kunnen zijn om samen politieke antwoorden te formuleren, antwoorden die breken met de logica van het kapitalisme en de anti-sociale en anti-democratische maatregelen

Ten slotte, stellen we voor om deze lokale initiatieven te verenigingen eind 2004 tijdens een nationale conferentie om een stap vooruit te zetten in de vorming van een nieuwe anti-kapitalistische, feministische en ecologische politieke kracht, een kracht die wil vechten tegen elke vorm van onderdrukking.

(1) MEDEF is de Franse evenknie van het VBO, het verbond van de grote ondernemers

Naar boven