Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Roselyne Vachetta: "ijveren voor een algemene staking tegen de oorlog" PDF Print Email
Geschreven door Chris Den Hond op dinsdag, 11 maart 2003

Roselyne Vachetta werd samen met Alain Krivine namens de LCR verkozen in het Europees Parlement in 1999. Sinds de start van de tweede Intifada reisde ze enkele keren naar Palestina. Bovendien volgde ze ook het Wereld Sociaal Forum en het Europees Sociaal Forum op de voet.

Roselyne: We waren heel gelukkig dat er tijdens het Europees Sociaal Forum vrij spontaan in Firenze 60.000 mensen discussieerden over de strijd tegen de kapitalistische mondialisering en dat er enkele dagen later 1 miljoen mensen op straat kwamen tegen de oorlog. Dat wil zeggen dat de mensen een duidelijke link leggen tussen de kapitalistische mondialisering die tot in het extreme wordt doorgetrokken en de versterking van de militaire politiek. In feite is die oorlog de uitdrukking van het feit dat de VS deze kapitalistische mondialisering op de spits willen drijven. Er bestaat een groeiend bewustzijn dat ofwel zij gaan winnen, ofwel wij. Dat "wij-gevoel" bestond sterk in Firenze en dat is belangrijk, want mensen voelen dat ze een concrete druk kunnen uitoefenen op de regeringen.

De situatie nu is dus anders dan 10 jaar geleden met de eerste golfoorlog, ook omdat de protestbeweging tegen de kapitalistische mondialisering vandaag veel sterker staat en veel radicaler is. Dat komt nu tot uitdrukking in de mobilisatie tegen de oorlog. Een dergelijke capaciteit tot mobilisatie is hartverwarmend, want we zullen het nodig hebben.Deze oorlog kan de doos van pandora zijn. We weten niet welke gevolgen deze oorlog zal hebben, welke poorten naar barbarij zullen opengaan. Wij gaan ijveren voor een algemene staking tegen de oorlog. Dat kan een perspectief zijn na de betogingen van 15 februari.

Vandaag is het nationale kader te klein om een efficiënt antwoord te bieden op de kapitalistische mondialisering. De andersglobalisten slagen er meer en meer in eisen te formuleren op wereldvlak. Dat is buitengewoon. De oorlog zal een weerslag hebben op de hele planeet, want het is geen oorlog tegen één staat. De oorlog zal wereldwijde gevolgen hebben. Dus is er ook verzet nodig op wereldschaal. Bush heeft nog geen gewonnen spel.

Naar boven