Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Felle studentenbezetting van hoofdkwartier Tories vertolkt brede woede over bezuinigingen PDF Print Email
Geschreven door Freek Blauwhof op zaterdag, 13 november 2010

De maatschappelijke woede in Groot-Brittannië over de harde aanvallen op arbeiders, studenten en de armen stortte zich woensdag uit over de Tories – de Conservatieve Partij die samen met de Liberal Democrats de nieuwe Britse regering vormt. Het was de grootste demonstratie sinds Tory-leider David Cameron op 10 Downing Street is ingetrokken, waarbij duizenden studenten er zelfs in slaagden om het Conservatieve hoofdkwartier te bezetten. 

Het is geweldig om te zien dat zoveel studenten en docenten het initiatief hebben overgenomen, waarmee zij de haat die miljoenen voelen over de megabezuinigingen van de Tories in het middelpunt van de aandacht hebben gebracht. Strijdbaar protest is de manier waarop de bezuinigingsaanvallen kunnen worden afgeweerd. 

De ruim 50.000 studenten, docenten en andere demonstranten die de straat zijn opgegaan trekken ten strijde tegen collegegelden van maar liefs 9000 Britse pond per jaar (meer dan 10.500 euro), die een universitaire studie voor de meeste studenten uit arbeidersfamilies onmogelijk zullen maken. Zij vechten ook tegen bezuinigingen op verschillende vakken en personeel, en het afschaffen van de zogenaamde Education Maintenance Allowance, een aanvullende beurs voor studenten in een beroepsopleiding. 

Stemming 

De ziedende stemming die al elders in Europa te zien is geweest, is nu ook in Londen aangekomen. De levendige protesten waren vervuld van diepe woede. De meest gescandeerde leuze was ‘Tory, Tory, Tory – Scum, Scum, Scum!’ Ook lieten de betogers leuzen horen als ‘When They Say Cut Back – We Say Fight Back!’ en ‘No Ifs, No Buts – No Education Cuts!’ 

Maar de demonstranten verzetten zich tegen veel meer dan alleen bezuinigingen in het onderwijs. De demonstratie, maar ook de bezetting van het Tory-hoofdkwartier in de Millbank Tower, zijn een teken van de bittere onvrede over het feit dat de Tories de rijken in de watten leggen, terwijl ze de armen frontaal aanvallen. Ook toont het de afkeer aan van een samenleving waarin winst belangrijker is dan welke menselijke behoefte dan ook. Het Tory-hoofdkwartier is het symbool van dat alles. 

Terwijl de massale demonstratie aan Millbank Tower voorbijging brak een grote groep weg tot aan de binnenplaats van het gebouw. Onmiddellijk daarna bezetten een aantal demonstranten de foyer. Steeds meer sloten zich bij deze groep aan tot op het hoogtepunt 5000 studenten en docenten de aanliggende straat blokkeerden. De paar politieagenten die de toren bewaakten werden simpelweg aan de kant geschoven. 

Kampvuren 

De demonstranten staken kampvuren aan op de binnenplaats en scandeerden leuzen tegen de Tories. Een student vertelde Socialist Worker (zusterkrant van de Socialist): ‘We bemachtigden een paar bobbyhelmen en gooiden die ook op het vuur.’ Sommige demonstranten vernielden meerdere van de ruiten aan de voorkant van het gebouw, wat beantwoord werd met luid gejuich. 

Op de stoep zaten andere betogers in kantoorstoelen en een bank die ze uit het gebouw hadden gehaald. Studenten staken rode noodlichten aan op de binnenplaats. Een grote groep verscheen zelfs onder grote media-aandacht op het dak van het pand zwaaiend met spandoeken. 

Bijna een uur later kwam de oproerpolitie opdagen, die de ingang van het gebouw blokkeerde om andere toestromende demonstranten tegen te houden. Maar buiten op straat ging het feest verder. De mobiele eenheid werd meerdere malen teruggeduwd door de enorme hoeveelheid demonstranten. Uiteindelijk, nadat meerdere uren waren verstreken, was de politie in staat met ruw geweld de betogers uit het gebouw te verdrijven. 

Impact 

Evengoed is duidelijk dat het verzet vandaag een enorme impact heeft gemaakt – niet alleen op de demonstranten zelf, zeker ook op de rest van Groot-Brittannië, en waarschijnlijk zelfs daarbuiten. In de meeste commentaren in de media klonken de gebruikelijke aanvallen op ‘het geweld’ van de studenten. Maar de enorme omvang en overtuiging van het protest, en de sympathie die haar boodschap zal ontvangen in de maatschappij, zijn niet te ontkennen. 

Alan Whitaker, president van vakbond UCU, verklaarde onder luid applaus: ‘Vergis je niet – dit is een klassenoorlog. Zij hebben ons de oorlog verklaard, wij verklaren nu de oorlog aan hen.’ 

Nina Power schrijft in The Guardian: ‘De betogers die het Tory-hoofdkwartier hebben bezet zullen komende dagen ongetwijfeld verketterd worden. Maar hun woede is terecht.’ Zij concludeert: ‘Dit protest (...) is een teken van een land dat onbevreesd is om terug te vechten, voor de eerste keer in lange tijd.’ 

Dit artikel verscheen eerder op socialisme.nu, de website van de Nederlandse Interrnationale Socialisten.

Meer informatie en beelden kan je ondermeer vinden op volgende websites:

Socialist Worker

Socialist Resistance (zusterorganisatie van de SAP)

Counterfire

Naar boven