Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Bahreinse leidster verpleegkundigenvakbond vraagt om solidariteit PDF Print Email
Geschreven door Judith Orr en Dominic Kavakeb op zaterdag, 08 oktober 2011

Rula al Saffar is de voorzitster van de verpleegkundigenvakbond in Bahrein, assistent-professor aan het college voor gezondheidswetenschappen en hoofd van het noodprogramma in de zorg. Ze is net veroordeeld tot 15 jaar gevangenis - een van de 20 medische bedienden, inclusief artsen, verpleegkundigen en paramedici, die deze week in een militair proces gevangen zijn gezet. Internationale solidariteit is dringend nodig!

Hun misdaad? De gewonden behandelen tijdens de demonstraties in februari dit jaar, waarbij de Pearl-rotonde in het centrum van Bahreins hoofdstad Manamah werd bezet door demonstranten die democratie eisten.

Rula sprak met de Britse krant Socialist Worker terwijl ze in afwachting is van het resultaat van haar beroep - en riep op tot solidariteit van gezondheidswerkers. “Wij zijn allemaal professionals, gezondheidswerkers en artsen die mensen hielpen in een crisis,” zei ze. “Ik geloof dat we gestraft worden omdat we getuige waren van wat hier gebeurde op 17 februari. Dat was de dag dat ze begonnen om met scherp te schieten op mensen.”

De gezondheidswerkers werkten allemaal in het Salmaniya medisch complex in Manama, waar de gewonde demonstranten heen werden gebracht nadat veiligheidstroepen democratisch gezinde demonstraties bloedig hadden aangevallen.

“We werkten dagenlang als vrijwilligers, zonder slaap, in het ziekenhuis om de gewonden te behandelen,” vervolgde ze. “Ze kwamen binnen terwijl ze stikten door het traangas, hun rug vol met pellets, omdat ze hadden geprobeerd om weg te lopen. Mijn taak is om te behandelen. Mensen kwamen naar het ziekenhuis omdat ze dat als een veilige haven zagen. We dachten allemaal dat het veilig was in het kader van het Verdrag van Genève.”

Maar na het onderdrukken van de demonstraties, lanceerde de regering een vervolgingscampagne van de medische professionals binnen Salmaniya. De aanklachten tegen de medici zijn een vreemd mengsel van beschuldigingen. De regering beweert dat de medici probeerden om het ziekenhuis in een plek van protest en te veranderen, en de staat omver wilden werpen. Ze worden ook beschuldigd om verwondingen van demonstranten te hebben gefabriceerd.

“Het Hof beschuldigde mij van het organiseren van een staatsgreep” zei Rula. “Ze zeggen dat ik bloed van de bloedbank meenam naar de demonstratie bij Pearl-rotonde en het op demonstranten smeerde zodat het leek alsof ze hevig gewond waren. Als ik dat had willen doen, had ik tomatensaus of kleurstof kunnen gebruiken.”

Sinds het begin van de protesten zijn ongeveer 40 mensen gedood en duizenden gewond. Het is niet nodig om de waarheid te overdrijven in een land waar repressie routine is. In totaal waren er 47 medische personeelsleden gearresteerd en enkele maanden lang zonder proces vastgehouden. Velen zeggen dat ze gemarteld werden in deze tijd – inclusief Rula.

“De eerste week zat ik in isolatie in een ijskoude donkere cel,” zei ze. “Ze dreigden me te verkrachten. Ze brachten me naar een kamer waar ik mannen kon horen schreeuwen in een ruimte ernaast. Ze zeiden dat, als ik niet praatte, ze me bij die mannen zouden brengen zodat ze ‘plezier’ met me konden maken. Ik werd geëlektrocuteerd. Ik werd geslagen. Ze maakten video-opnamen nadat we waren gemarteld.” “Ik kreeg mijn rechten niet te horen. Ik heb geen advocaat gezien. Ik werd gedwongen om geblinddoekt een bekentenis te ondertekenen.” Ik zag mijn familie voor het eerst na drie maanden. Maar het was slechts drie minuten per week.” Rula was de eerste in het ziekenhuis die in maart gearresteerd werd - en de laatste die vijf maanden later werd vrijgelaten.

Na een hongerstaking werden de medici, tot grote vreugde, vrijgelaten op 8 september. Het was niet bekend dat het voor velen een laatste kans zou zijn om hun familie vaarwel te zeggen voordat ze opnieuw gevangen werden gezet.

Alle aangeklaagde medici ontkennen de beschuldigingen – en vele internationale organisaties hebben zich gehaast om hun werk te verdedigen. Richard Sollom, adjunct-directeur van Physicians for Human Rights, beschreef de behandeling van het Salmaniya-personeel als “de ergste schending van medische neutraliteit die hij heeft gezien in 20 jaar”.

Rula roept op tot solidariteit vanuit de hele wereld. “Mijn taak is om te behandelen,” zei ze. “Als het weer gebeurt, zal ik het opnieuw doen. Vergeet nooit je eed of je ethiek. Wij zijn dat ook niet vergeten. Ik smeek gezondheidswerkers en dokters overal, en ik roep op tot hulp. Ik wil niet zelfs nog maar een dag doorbrengen in de gevangenis. Schrijf en protesteer tegen wat er met ons is gebeurd. Als het om hen ging, zou ik ook opstaan. Laat hen protesteren over de hele wereld.”

Stuur solidariteitsboodschappen (liefst in het Engels) naar:  This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

Naar boven