Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Père Samuel: Verdraagzaamheid tegenover deze racist? PDF Print Email
Geschreven door Alain Tondeur op zondag, 31 maart 2002

In Wallonië gaat de mediadoorbraak van Père Samuel onverminderd door. Op vrijdag 8 maart was deze integristische priester uit Charleroi het onderwerp van een lange reportage op de zender Rtl-tvi. Zijn racistische uitlatingen zwengelen opnieuw het debat aan over de steun die hij geniet van de hoogste autoriteiten van de stad Charleroi en van het Waalse gewest.

Sommigen zullen van deze wel zeer meegaande uitzending enkel de exorcismesceances onthouden. Dat spektakel is dan ook zeer vermakelijk. We zien Samuel de duivel uit een huis drijven. De eigenaar vindt immers geen klanten voor zijn te huur gestelde kamers: « Heer, bezorg deze familie klanten », murmelt de priester tussen twee halleluja’s in. Toppunt is de scène waarin Charles Clément Boniface (zo luidt zijn naam) de eigenares kond maakt : «Mevrouw, het was nodig, ik had vroeger moeten komen », alsof het ging om een loodgieter die best enige moeite had om de waterverwarmer te ontkalken. Maar dat is natuurlijk het essentiële niet.  Wel essentieel is dat Samuel overduidelijk aantoont dat hij aan politiek doet, en wat voor politiek!

Islamofoob

 

In de uitzending hekelt Samuel de drie epidemies die de westerse maatschappij bedreigen: «de onveiligheid, de vrije seksualiteit en de islam». Wanneer de journalist hem erop wijst dat dit drie stokpaardjes van extreem-rechts zijn, antwoordt de priester dat «de waarheid geen vaderland heeft». Nog over de islam meent Charles Clément Boniface dat een moskee «gevaarlijker is voor de toekomst dan kernenergie». Op de vraag of men dan de plaatsen van islamitische godsdienstbeleving moet verbieden, omzeilt hij de kwestie door naar de politieke verantwoordelijken te verwijzen. Toch voegt hij er nog fijntjes aan toe dat «hier een moskee bouwen erger is dan de SS-20 raketten van Sovjet-makelij». Eerder al had Samuel verklaard dat «elke moslim die geboren wordt een bom voor het Westen is» (Le Soir, 16 en 17 februari 2002).

Voor deze priester vormt de islam het nieuwe «rode gevaar». Wanneer men hem ervan beschuldigd gesteund te worden door extreem-rechts, verweert Samuel zich als een duivel in een wijwatervat, maar toch valt hij extreem-rechts nooit aan. Wie verbaast zich daar nog over? Samuel een fascist noemen is simplistisch. Daarentegen valt makkelijk te verstaan waarom de fascisten hem op termijn steunen. De culturele melting-pot die rond Samuel begint aan te dikken kan slechts in de kaart van extreem-rechts spelen. Geen toeval dat de ter ziele gegane Ligue Chrétienne Belge haar bezittingen aan Samuel wilde nalaten, noch dat het blad van het Front National de man aan haar lezers warm aanbeveelt en zelfs zijn gsm-nummer afdrukt.

Het is onaanvaardbaar dat men tegenover deze priester «verdraagzaamheid» predikt, zoals Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe en burgemeester van Charleroi Jacques Van Gompel deden, net als Carolo-Service, het huis-aan-huis blad van de PS-meerderheid in die stad. Op de gemeenteraad van 23 december hield Nicole Vandemaele, gemeenteraadslid verkozen op de Ecolo-lijst, hierover een stevige interpellatie, waarop de burgemeester reageerde: «Mevrouw, uw tussenkomst toont aan dat u niet open staat voor het onthaal van een andere cultuur». Sinds wanneer predikt de PS verdraagzaamheid tegenover racisme? Van Cau benadrukte immers «zijn diepe eerbied voor de opvattingen van onze medeburgers of ze nu joods, protestants, islamiet, getuige van Jehova, katholiek van strikte obediëntie of katholiek trouw aan Père Samuel zijn» (Carolo-Service, december 2001). Waarom voegt hij er de aanhangers van Bin Laden niet aan toe? Het geloof respecteren is één zaak, meegaandheid tegenover het politiek-religieus integrisme van sekten is iets anders. Ter herinnering: islamofobie is een vorm van xenofobie die door de wet-Moureaux verboden wordt.

Gevaarlijke berekening

Denk maar niet dat de Waalse minister-president in deze handelt uit onwetendheid. Nee, het gaat om koele berekening. Hij steunt Samuel die in ruil oproept om PS te stemmen, de katholieke kerk verzwakt... en Ecolo aanvalt. Maar op termijn kan er maar één winnaar zijn en dat wordt Samuel, want hij kan ongestraft zijn integristische ideologie verspreiden onder het volk en deze mensen rond zijn reactionaire ideeën organiseren. Van Cau speelt dus een gevaarlijk spelletje. Enkele jaren geleden bezetten Père Samuel met enkele volgelingen de kerk van Jumet. Gebruik makend van hun numeriek overwicht onderbraken ze de mis om de levensstijl van de parochiepriester in weinig christelijke bewoordingen aan te klagen. Zullen de PS-verantwoordelijken nog steeds verdraagzaamheid prediken de dag dat de trouwe volgelingen van Samuel tegen een moskee zullen optreden of tegen een ziekenhuis waar men abortussen uitvoert?

Doorzichtig

Tijdens een persconferentie op 4 februari dreigde Samuel met een proces tegen Nicole Vandemaele omdat ze in de gemeenteraad verklaard had dat hij door extreem-rechts gefinancierd werd. Vandemaele baseerde zich op de ontbindingsakte van de Ligue Chrétienne Belge, zoals één jaar eerder in het Staatsblad afgedrukt. «Ik weiger dat geld», bulderde de priester. Waarom deed hij dat niet eerder? Samuel wordt bijgestaan door een raadsman, meester Michel Graindorge, die hiermee niet aan zijn eerste dubieus gevecht is.  Enkele citaten uit de uitzending: «de Ecolo’s zijn slechte bomen, ze kunnen geen goede vruchten dragen » ; « ze kunnen niks doen voor het volk »; «het volk gelooft dat met Ecolo iedereen een zwembad, een tuin, een huis zal hebben, maar dat klopt niet: sinds ze aan de macht zijn is het volk armer ». Ietwat doorzichtig, niet?

Naar boven