Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Betoging tegen het hoofddoekenverbod op school : De strijd gaat door ! PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op maandag, 29 maart 2010

Bijna duizend mensen betoogden zaterdagmiddag in Brussel tegen het hoofddoekenverbod op school, voor het respecteren van ieders overtuiging en religie, ook op school, voor gratis, democratisch en kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen, en voor het recht voor (jonge) vrouwen om zelf te beslissen of ze al dan niet een hoofddoek willen dragen, en in deze keuze gerespecteerd te worden. De betoging werd georganiseerd door de Beweging voor Fundamentele Rechten (BFR-MDF). Ze kreeg de steun van een ganse reeks organisaties, waaronder de SAP-LCR.

De manifestatie werd georganiseerd en geanimeerd door jonge moslimvrouwen. Zij zijn immers de eersten die getroffen worden door een hoofddoekenverbod op school. Het werd een erg dynamische betoging, met slogans zoals "ni interdiction, ni obligation", "école publique, ne choisis pas ton public!", "le foulard c'est mon choix, l'école c'est mon droit", ... De actie toonde nogmaals de motivatie en de beslistheid aan van al wie het verbod op hoofddoeken en het achterliggende racisme en sexisme weigert te aanvaarden, net als de discriminatie en het ontkennen van rechten die ze inhouden.

Rania Rahal, militante van de BFR-MDF, en Nadine Plateau, feministisch activiste die de minderheid van Franstalige feministes vertegenwoordigde die de zaak van het collectief opnemen, namen het woord om er aan te herinneren dat dringend komaf moet gemaakt worden met de angst, vooroordelen en stereotiepen tegenover de islam, en we samen moeten mobiliseren rond de echte sociale problemen : bestaansonzekerheid, armoede, werkloosheid, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, geweld tegen vrouwen.

Al was het aantal mensen die deelnamen aan de betoging nog bescheiden, toch waren we al met twee keer meer dan op de eerste actie van de BFR-MDF, die ter gelegenheid van de vrouwendag op 11 november plaats vond aan de Beurs. Het is een belangrijke nieuwe etappe om de mobilisatie te verdiepen en uit te breiden. Ook in Franstalig België maken de drie parlementen zich momenteel op om het dragen van een hoofddoek op school wettelijk te verbieden…

Foto’s: Céline Caudron et An Van Raemdonck

Naar boven