Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

VS: de rechtse presidentskandidaten bedreigen het recht op abortus PDF Print Email
Geschreven door Nicole Colson, vanuit de VS* op zondag, 22 april 2012
Republikeins rechts is op oorlogspad tegen de controle van vrouwen over hun eigen lichaam. De oorlog tegen vrouwenrechten speelt een centrale rol tijdens de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Elke kandidaat probeerde tot op heden om de anderen te overtreffen met het aanvallen van de toegang tot abortus en zelfs van anticonceptie. Maar deze aanvallen op het recht van vrouwen op abortus zijn niets nieuws, uiteraard.


Sinds abortus met het zogenaamde ‘arrest Roe vs Wade’ in 1973 werd gelegaliseerd door het Amerikaanse Opperste Gerechtshof, heeft de rechts dit fel bestreden. Zij heeft er zoveel juridische beperkingen doorgedrukt dat in veel delen van het land de toegang tot abortus slechts in naam een ‘recht’ is.

De stroom aan wetgeving die het abortusrecht beperkt is de afgelopen jaren de pan uit gerezen. Ondanks het feit dat een derde van de vrouwen ooit in hun leven een abortus zal laten plegen, is er sinds 2008 in 87 procent van alle Amerikaanse provincies (counties) geen enkele instelling die abortus verricht. Het Guttmacher Institute houdt een overzicht bij van de gezondheid met betrekking tot seksualiteit en voortplanting. Dat schat dat wetgevers vorig jaar ‘meer dan 1100 maatregelen invoerden die verband hielden met voorzieningen gekoppeld aan reproductieve gezondheid en rechten’, vergeleken met 950 in 2010. Deze wetten verbieden onder andere particuliere verzekeringsdekking voor abortus, en maken echo’s en wachttijden verplicht.

Onbetaalbaar

Zulke wetten treffen armen en arbeidersvrouwen het hardst. Ze hebben abortus voor velen onbetaalbaar en dus onmogelijk gemaakt. Bij sommige echo’s moet de arts de foetus ‘beschrijven’, ongeacht of de zwangerschap een gevolg is van een verkrachting of dat de beëindiging gewenst wordt vanwege ernstige afwijkingen van de foetus.

Daarnaast zijn er nog de actiegroepen zoals Operation Rescue en 40 Days For Life. Deze groepen beweren dat ze vrouwen willen ‘beschermen’ tegen het kwaad van abortus. Dat doen ze door buiten de klinieken te wachten met foto’s van geaborteerde foetussen, het blokkeren van de ingang en vrouwen smeken om hun ‘baby niet te doden’. Veel abortusklinieken zijn gedwongen om escortes van vrijwilligers aan te bieden om vrouwen te helpen om de kliniek binnen te komen, langs de anti-choice-protesten. Klinieken zijn het slachtoffer geworden van honderden gevallen van brandstichting, bedreigingen met bommen en antrax, zuuraanvallen en geweld. Een aantal abortusverleners is zelfs vermoord. De meest recente was dokter George Tiller uit Kansas, die in 2009 werd neergeschoten in een kerk.

De meerderheid van de Amerikanen wil dat abortus legaal blijft. Maar de uiterst rechtse ‘sociale conservatieven’ die anti-choice zijn, krijgen gehoor in de mainstream omdat zij een nuttige rol spelen voor de Republikeinse partij. Zij zijn de waakhonden die tijdens een verkiezingsjaar bij de rechtervleugel van de partij erop aandringen om te gaan stemmen, en zo de conservatieve waarden te ‘beschermen’. Maar de andere reden waarom deze anti-vrouwen-fanatici gehoor krijgen, is dat de reactie van hun tegenstanders zo timide is. De mainstream pro-choicegroepen hebben een strategie ontwikkeld van lobbyen bij pro-choice Democraten om het abortusrecht te beschermen - in plaats van het opbouwen van het soort beweging die in de jaren ’70 hielp om het abortusrecht te verwerven. Maar de Democratische Partij als geheel is in de afgelopen decennia ver naar rechts opgeschoven als het gaat om abortus. In plaats van abortus te zien als een recht dat moet worden verdedigd, beperken ze zichzelf tot de claim dat abortus veilig, legaal - en vooral zeldzaam moet zijn. Maar als de verkiezingsperiode eraan komt, zullen de Democraten en hun aanhangers de mensen vertellen om op hen te stemmen, om zo het recht op de keuze voor abortus te beschermen.

Protestbeweging

Er zijn gelukkig inspirerende signalen die erop wijzen dat er een tegenaanval van de grond komt voor de verdediging van het abortusrecht. In Oklahoma en Virginia sloten honderden supporters van het abortusrecht zich aan bij de protestbeweging tegen de recente anti-choice-wetgeving in deze twee staten. In Virginia kwamen honderden vrouwen en mannen naar protesten tegen de wet die een echo verplicht. Ze omsingelden het regeringsgebouw van de staat Virginia en scandeerden leuzen totdat de zwaarbewapende oproerpolitie hen van de trappen wegsleepte. Hoewel er uiteindelijk een aangepaste versie van de wet werd aangenomen in de staat, zijn zulke protesten zeer welkom. Daarvan zijn er meer nodig als we de strijd voor het abortusrecht opnieuw willen opbouwen.

In dit verkiezingsjaar zal ons vaak verteld worden dat Obama de beste kandidaat is om het abortusrecht te verdedigen tegen een dreigend presidentschap van Romney. Maar we moeten kijken naar de demonstranten in Virginia om te zien hoe we echt onze rechten kunnen verdedigen.

______________________________________________

* Nicole Colson is actief in de Amerikaanse ISO en schrijft regelmatig over vrouwenrechten voor hun blad Socialist Worker. Vertaling: redactie socialisme.nu

 

Naar boven