Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Social-Profit en de lastenverlaging. Waarom de hond zijn eigen staart voederen? Bonden in actie op 31 januari bij Di Rupo en VBO PDF Print Email
Geschreven door Bert Inwoud op dinsdag, 05 februari 2013
Op donderdag 31 januari voerden de vakbonden van de Social-Profit actie in Brussel voor een stuk van de koek van de lastenverlagingen in het kader van de Sociale Maribel. Ze waren met ongeveer 1000 militanten afgezakt naar de hoofdstad.

Laat ik meteen beginnen met te zegen dat ik een koele minnaar ben van de Sociale Maribel. Dit systeem van patronale lastenverlagingen in de Social Profit werd jaren geleden ingevoerd als resultaat van de acties in de Social Profit. Positieve noot hierbij: sinds de invoering ervan zijn er al zo’n 23.000 jobs bij gekomen. De regering Di Rupo heeft vorig jaar beslist dat de bedrijven kunnen rekenen op zo’n 370 miljoen euro lastenverlaging. De vakbonden van de Social Profit wilden met de actie van donderdag 31 januari de kat de bel aanknopen om te eisen dat van die 370 miljoen een aanzienlijk deel zou worden voorzien voor hun sector.  

Want binnen de Groep van 10 - het overlegorgaan tussen vakbonden en werkgevers- is er overeenstemming om dit bedrag exclusief te voorzien voor de Profitsectoren. Onmiddellijk na de actie van 31 januari was het VBO er als de kippen bij om te stellen dat men met zijn tengels van dat bedrag moet afblijven. “Beloofd is beloofd!”(aan de aandeelhouders?) kakelt het VBO.

Toegegeven : 23.000 jobs is niet slecht en met de bijkomende middelen via de lastenverlagingen zouden er nog eens effectief 1500 jobs kunnen bijkomen.

Maar laten we een kat een kat noemen: dient de sociale zekerheid wel om jobs te creëren ? Waarom moeten er keer op keer patronale lastenverlagingen komen om jobs te scheppen?     Ja maar, stelt men, men heeft dan minder werklozen, meer jobs en dus meer belastingen en afdrachten aan de sociale zekerheid. Belastingen die dan kunnen dienen om…jobs te creëren. 

Wat een omweg! Dient er niet eerder naar meer inkomsten voor de overheidskas gezocht te worden om zo het Budget Financiële Middelen van bijvoorbeeld de ziekenhuizen te spijzen? Want momenteel worden zieken- en andere verzorgingshuizen structureel ondergefinancierd. Waardoor zij te hoop lopen via de Sociale Maribel om lastenverlagingen te krijgen.  De jarenlange cadeaus van de regering(en) aan het bedrijfsleven en aandeelhouders hebben een enorm gat geslagen in de overheidsfinanciën én de sociale zekerheid. 

In een interview met Roland Duchâtelet (1) -ex-Open VLD-senator en eigenaar van voetbalclub Standard- in De Morgen (2/2/2013) stelt deze duidelijk waar het om gaat: de zorgsector is nog steeds afhankelijk van wat de industrie opbrengt.  Maar waar gaat de geproduceerde meerwaarde van de industrie naar toe? Sinds de neoliberalen de politiek uitmaken meer en meer naar de aandeelhouders, die op hun beurt speculeren, mee verantwoordelijk zijn voor de bankencrisis, die de overheidsbudgetten en de sociale zekerheid nog meer ondergraven en ons de miserie nog laten betalen ook.

Uiteraard vind Duchâtelet dit maar niks en pleit hij er onomwonden voor dat ziekenhuizen, scholen, culturele centra,… geprivatiseerd worden.

In dezelfde De Morgen van 2 februari  werd een studie van De Tijd aangehaald waaruit blijkt dat België een fiscaal paradijs aan de Noordzee is –wat we al lang wisten. Blijkt dat grote multinationals (Carrefour, AB-Inbev, VW, Arcelor Mittal,…) geen sikkepit belastingen betalen op hun gerealiseerde winst en dit hoofdzakelijk door gebruik te maken van de notionele intrest. Geen belastingen…geen geld voor de Social Profit!

De actie van 31 januari mag dan wel de positieve resultaten van de Sociale Maribel in de verf zetten, het signaal dat wordt gegeven is dat minder. Hier schaart men de Social Profit achter de kar van diegenen die vertellen dat de loonkosten te hoog zijn en dat de patronale bijdragen maar moeten verminderd worden. De actie werd gevoerd door de militanten, de werknemers op de werkvloer krijgen de boodschap mee dat de loonkosten moeten dalen.

Jef Maes van de studiedienst van het ABVV beschreef in zijn boek Uw sociale zekerheid in gevaar uitvoerig hoe de sociale zekerheid langs alle kanten wordt belaagd en hoe aan de kathedraal van de RSZ er een hele hoop ‘koterij’ is bijgebouwd die de fundamenten ervan dreigt aan te tasten. 

Je kan de pleidooien over loonlastenverlagingen nog het best vergelijken met de golfslag die inbeukt op de krijtkusten van bv Zuid-Engeland. Je hebt je huis (de RSZ) op veilige afstand van de kliffen gebouwd, maar ’s morgens wordt je wakker en merk je dat er een flinke hap van de kust is weggeslagen en je huis in de afgrond dreigt  te storten.

Voor de Social Profit geldt dan ook maar een remedie: laat het grote geld niet ontsnappen!

Noot:

1) Duchâtelet prijkt in de top honderd van de 200 rijkste Belgen (Ludwig Verduyn). Hij zou een geschat vermogen hebben van bijna 750 miljoen €.  Hierover aangesproken antwoordde hij: “Ik hou me er niet mee bezig, maar die 750 miljoen € lijkt mij aan de hoge kant” (De Morgen 2/2/2013)

 

Naar boven