Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

“Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid!”, Verklaring JAC, SAP/LCR, Feminisme Yeah! PDF Print Email
Geschreven door JAC, SAP/LCR, Feminisme Yeah! op maandag, 01 april 2013
“Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid!”; “Een kind, wanneer ik wil, als ik wil!”, “De kinderdagverblijven openbaar, de pil gratis!”…Ondanks de sneeuw waren met ongeveer 200 betogers deze zondag 23 maart, voor het recht op abortus en tegen de bezuinigingen. Een zeer strijdlustige manifestatie, terwijl de betoging van “pro-life” een flop was, om krantenkoppen te gebruiken.

In België bestaat het recht op abortus slechts een 20-tal jaren: sinds 3 april 1990 hebben alle zwangere vrouwen in moeilijkheden het recht om abortus te vragen. Maar dit recht is kwetsbaar en voortdurend bedreigd: het bewijs met de zogenaamde « pro-life » beweging die voorstander is voor de afschaffing op het recht op abortus. Naar verluidt, want het is duidelijk dat het recht verdedigen op abortus, niet tegen het leven is: Het is enkel het fundamenteel recht van elke vrouw, te stellen dat ze over haar lichaam beschikt naar haar eigen goeddunken, en om een kind te hebbenwanneer zij het wenst.

Vechten voor het recht op abortus omvat ook de weigering van de bezuinigingsmaatregelen die zich gedurende jaren hebben opgestapeld en dit in heel Europa. Sterker nog, in tijden van crisis zijn vrouwen de eerste doelwitten. Enerzijds hebben bezuinigingen een impact op de toegang tot abortus, maar ook op de toegang tot preventie en anticonceptie. Anderzijds, als men in de overheidsuitgaven (kinderdagverblijven, ziekenhuizen, medische zorgen,..)snijdt. Al deze werkzaamheden gratis uitgevoerd door vrouwen. Om de privatisering van openbare diensten door de onbetaalde arbeid van vrouwen te aanvaarden, is een felle propaganda nodig, die vrouwen presenteert als «van nature» toegewijd aan hun familie, hun echtgenoten en hun kinderen, hun huishouden. Abortus verbieden, is dwingen om vrouwen moeder te zijn zonder het te willen, en hen terugzetten op de plaats die altijd voor hen gereserveerd was: thuis! Het patriarchaat in dienst van het kapitalisme rechtvaardigt de ergste uitbuiting van vrouwen. Het citaat van Flora Tristan is een wrede actualiteit:

“De meest onderdrukte man kan een mens onderdrukken, zijn vrouw; [de vrouw] is de onderdrukte van de onderdrukte zelf.”

Ironie van het kapitalisme: Terwijl we 40 jaar geleden vochten tegen gedwongen moederschap, is het vandaag niet alleen het recht op abortus dat bedreigd wordt, maar ook het recht om een kind te krijgen! De bezuinigingsmaatregelen en de bezuinigingen hebben ertoe geleid dat bevallen en opvoeden van zijn kind in goede omstandigheden, een luxe is geworden waartoe veel vrouwen geen recht meer hebben! In Griekenland hebben de armoede, de ellende en de onzekerheid geleid tot een geboortevermindering van minstens 15%.

Van Brussel tot Athene, voor alle vrouwen ter wereld, moeten we ons verenigen tegen het patriarchaat en het kapitalisme en weigeren deze crisis te betalen die niet de onze is! Laat ons vechten voor het recht op abortus maar ook voor de vrije toegang tot de anticonceptie!

 

Onze eisen

- Anticonceptie en begeleide abortus, vrij en gratis. De middelen om de wetgeving uit te voeren (deadlines, voorbereidende stappen, recht van de minderjarigen) moeten gegarandeerd zijn.

- Volledige schrapping van abortus uit alle strafwetboeken. De erkenning van een “statuut van het embryo” moet worden uitgesloten van wetgeving;

- Structurele ondersteuning voor personeel en middelen voor de gezondheidscentra en gezinsplanning die abortus uitvoeren, bevorderen en verdedigen van de seksuele en reproductieve rechten;

- Oprichting van publieke voorlichtingscentra ivm seksualiteit en anticonceptie in scholen, bedrijven, wijken en ziekenhuizen;

- Secularisme, voor een totale onafhankelijkheid van de openbare orde ten aanzien van religies.

 

Naar boven