Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

De hogescholen aan het infuus PDF Print Email
Geschreven door Sebastien Brulez op woensdag, 22 december 2004
In de Franstalige gemeenschap woedt de strijd van de studenten in volle hevigheid. Na de verschillende acties in het begin van het nieuwe jaar gaf minister Simonet toe en stelde als voorlopige oplossing voor de huidige situatie vijf miljoen euro in het vooruitzicht voor de hogescholen. Die krijgen dus intensieve verzorging tot in september 2005... en daarna?

In de lokalen van de FEF slingeren de doodskisten in de gangen, ertussen verwelkte rozen. Is de situatie van de hogescholen dan zo dramatisch? Toch niet, het gaat maar om materiaal voor de betogingen van de studenten. Maar de gevoelens van de federatie van Franstalige studenten tegenover het aanbod van Marie-Dominique Simonet blijven gemengd. Enerzijds wordt er geapplaudisseerd omdat de minister van hoger onderwijs de eisen gehoord heeft en het dossier heeft bestudeerd. De Franstalige gemeenschap wijdde daarenboven een vierde van haar budgettaire marge aan de hogescholen. Nochtans maakt Renaud Maes, voorzitter van de FEF vast de volgende vaststelling: "Als de Franstalige gemeenschap de hold-up van de federale regering op het vakantiegeld niet had aanvaard, zou er veel meer geld zijn geweest om de hogescholen uit de nood te helpen. De Vlaamse Gemeenschap was tegen die aderlating en tekende beroep aan. Waarom hebben de Franstaligen zich niet verzet?"

Een druppel op een hete plaat

Daarenboven is de toegekende som belachelijk vergeleken met de reële noden van de hogescholen. Een bedrag van vijf miljoen euro laat toe 100 nieuwe professoren tewerk te stellen in de 29 hogescholen die de Franstalige Gemeenschap rijk is. Maar onder die 100 nieuwe jobs zijn er 29 (één per hogeschool) bestemd voor administratieve taken (voor de Erasmusprogramma's, het beheer van het informaticapark enzovoort). 71 leraars blijven dus over om te verdelen… en dat maar tot 15 september 2005. Na die datum zal "de verlenging van deze maatregel onderworpen worden aan een akkoord binnen de sector van de hogescholen" volgens een persbericht van de Franstalige Gemeenschap. Maar nog altijd volgens datzelfde bericht zal dit akkoord van de scholen bijkomende inspanningen eisen: de optimalisering van het onderwijsaanbod, synergieën tussen hogescholen en universiteiten, de invoer van drempels om bepaalde categorieën of afdelingen in stand te houden.

Zijn de schoolborden elders groener ?

Van 11 tot 15 november vergaderde de ESIB (www.esib.org), die 11 miljoen studenten vertegenwoordigt uit 48 landen) in Tallin in Estland. Julie Ochem, verantwoordelijke voor de internationale relaties van de FEF, was er ook. De vaststelling moet gemaakt worden dat de situatie van het hoger onderwijs niet veel rooskleuriger is in de andere landen in Europa. "In Denemarken betoogden meer dan 10.000 studenten in Kopenhagen om meer geld te eisen voor het onderwijs", vertelt Julie. "In Italië is de situatie vergelijkbaar met die van ons. De situatie in sommige landen is nog veel dramatischer, zoals in Wit-Rusland waar de studentenvertegenwoordigers de geheime diensten op hun nek krijgen!".

Momenteel probeert de FEF andere verenigingen te vinden die met dezelfde problemen geconfronteerd worden om samen te werken met het ESIB. "Binnen het kader van het ESIB bestaat een blok van landen die meer ter linkerzijde zijn verankerd, zoals Duitsland, België, Frankrijk, Italië enzovoort. Daarnaast is het hallucinant om te zien hoe conservatief bepaalde studentenorganisaties zijn, vooral die uit het noorden."

De vertegenwoordigers van de meest progressieve organisaties hadden een gemeenschappelijke oproep gelanceerd aan het ESF, voor de erkenning van de rechten van de studenten en tegen de neoliberale agenda van de Europese Unie. Zit de studentenbeweging dan op dezelfde golflengte als de andersglobaliseringsbeweging? "Wat betreft de basisideeën wel, we delen dezelfde opvattingen en motivaties. Maar ik heb het gevoel dat vele studenten genoeg hebben van de inertie van de sociale fora. Er wordt veel gediscussieerd, maar we keren terug naar huis net zoals we er zijn toegekomen. We profiteren onvoldoende van het feit dat een groot aantal organisaties ter plaatse aanwezig is om een internationale beweging te lanceren".

www.fef.be

Naar boven