Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

SAP: Bahar veroordeeld: onze vrijheden zijn in gevaar! PDF Print Email
Geschreven door SAP op woensdag, 08 november 2006

Op dinsdag 7 november werd Bahar Kimyongür veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf door het Gentse hof van beroep enkel en alleen omdat hij een communiqué vertaalde van een extreem-linkse Turkse organisatie, waarin het autoritaire regime van Ankara aan de kaak wordt gesteld. Hij kreeg nog een zwaardere straf dan de oorspronkelijke, omdat hij het aan had gedurfd om tegen het vonnis in beroep te gaan. De andere beklaagden zagen hun straf bevestigd.

Terwijl het hier om een zuiver politiek ”misdrijf” gaat, werd zijn proces toch voor de correctionele rechtbank gevoerd. Het was dus duidelijk de bedoeling om een contestataire actie te criminaliseren. Het burgerlijke gerecht toonde zich eens te meer als een repressieve instantie ten dienste van de politieke macht, die onder het voorwendsel van de heilige “strijd tegen het terrorisme” een klimaat van angst en repressie creëert. Die “strijd tegen het terrorisme”, die zogezegd gevoerd wordt ter verdediging van de democratische rechten en vrijheden, verstikt in werkelijkheid diezelfde rechten en vrijheden, in ons land en in de rest van de wereld.

Minister van justitie Laurette Onkelinx vangt met deze uitspraak twee vliegen in één klap: ze had immers de “kop” van Bahar beloofd, om het nationalistische Turkse electoraat in Schaarbeek te behagen. Verkiezingskoorts leidde er zelfs toe dat ze in haar gemeente een extreem-rechtse Turk aanvaardde als kandidaat op de PS-lijst. Aan de één kant veroordeel je militanten die een dictatoriaal regime aanklagen in naam van de democratische vrijheden, aan de andere kant zet je mensen op je eigen kieslijst die datzelfde dictatoriale regime verdedigen en die er waarden op nahouden die vloeken met elke vorm van democratie. Zoek de coherentie! De uitspraak van het Gentse hof komt er trouwens net op het moment dat er een Europees rapport verschijnt dat uiterst bezwarend is voor het Turkse regime. Bittere ironie.

Over één zaak willen we duidelijk zijn: de zaak “Bahar” is in al zijn aspecten een zaak die alle democraten en progressieven aanbelangt. De uitspraak van Gent schept een gevaarlijk precedent. Het gaat om een concrete toepassing van antiterrorismewetten die recent werden goedgekeurd. De rechtbank heeft duidelijk “een voorbeeld” willen stellen. Het gaat om een regelrechte intimidatie en bedreiging aan het adres van iedereen die strijdt voor een andere wereld.

De SAP roept dus alle krachten en individuen die democratische en progressieve waarden aanhangen op om zich met klem te verzetten tegen deze uitspraak en om ertegen te mobiliseren. Bahar Kimyongür is een politieke gevangene, die in de nor zit omwille van een opinie. Wij eisen zijn onmiddellijk vrijlating, een herziening van zijn proces en een opheffing van de vrijheidsrovende ‘antiterrorismewetten”. De SAP steunt ook het voorbeeldige werk van het CLEA (Comité pour la liberté d’expression et d’association).

SAP – 8 november 2006

Naar boven