Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Opel Antwerpen: Opel blijft Open! PDF Print Email
Geschreven door Jef Van Der Elst op zondag, 07 februari 2010

Sinds de voor 30 juni aangekondigde sluiting van de Opel-fabriek te Antwerpen, zorgen vakbondsmilitanten ervoor dat geproduceerde auto's de fabriekterreinen niet kunnen verlaten. Elk uur worden er bij Opel Antwerpen 40 auto's gemaakt. Alleen de wagens die besteld werden door personeelsleden worden ook daadwerkelijk geleverd aan de koper. De andere wagens vormen de oorlogsbuit van de arbeiders en worden dus geblokkeerd. Ondertussen bevinden er zich reeds zo'n 6.000 wagens op de geblokkeerde parking. Ruim twee weken reeds wordt deze actie 24 uur per dag en zeven dagen op zeven volgehouden door een piket van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Deze blokkeringsactie werd opgezet omdat er nog teveel pistes mogelijk lijken om de fabriek alsnog te redden. Bijgevolg is de staking vooralsnog niet het meest adequate wapen van de arbeiders. Zij zetten de productie voorlopig dus verder, terwijl ze het resultaat ervan onder arbeiderscontrole plaatsen.

Niet alleen de vakbonden voeren actie om de fabriek te kunnen behouden. Sinds 3 februari onderschrijven steeds meer bekende (en minder bekende) Antwerpenaren van allerlei slag een petitie die gelanceerd werd door Erik De Bruyn, voorzitter van SP.A-Rood. Doel van de petitie is het verwerven van de breedst mogelijke steun voor het open houden van de fabriek. Ondertussen kan het comité reeds rekenen op de steun van kunstenaars, verantwoordelijken van verschillende politieke partijen (zoals SP.A, Groen!, PVDA), enz.

Rond deze petitie werd ondertussen ook een comité georganiseerd, dat verschillende acties op touw heeft gezet. Zo komt er op korte termijn een campagne voor het uithangen van raamaffiches met het ordewoord 'Antwerpen laat Opel niet los !'. Deze affiche kan overigens ook anders gelokaliseerd worden. Zo zal er op korte termijn alvast ook al een affiche 'Geel laat Opel niet los !' komen, aangezien in Geel het belangrijke toeleveringsbedrijf Johnson Controls gevestigd is. Andere localiseringen zullen wellicht snel volgen.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de creatie van een grote mensenketting. Daarvoor zoekt men 2.600 vrijwilligers (evenveel als er jobs verloren dreigen te gaan), die bereid zijn om een levende ketting te vormen, teneinde een gezicht te geven aan het drama van de dreigende massawerkloosheid. Gehoopt wordt dat winkeliersverenigingen zich tijdens de vorming van deze levende ketting solidair zullen tonen, door gedurende de manifestatie hun winkels tijdelijk te sluiten.

Om deze en andere activiteiten te financieren zal het comité ook een benefiet-voorstelling organiseren van Michael Moore's film 'Capitalism, A Love Story'. Elke zaterdag organiseert het comité ook een steunbezoek aan het blokkeringspiket. Andere acties zullen later zeker nog volgen.

De SAP sluit zich aan bij de acties van dit comité, omdat het de meest eenvoudige manier is om snel de breedst mogelijke solidariteit op gang te brengen.

http://www.zomervanopel.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven