Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

“Procteriaan” of “Vreemd voorwerp”– George Orwell in Mechelen. De verrotte situatie bij P&G Mechelen PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op donderdag, 04 maart 2010

Procter&Gamble (P&G) is een wereldwijde speler en marktleider voor o.a. wasproducten. In Mechelen worden naast waspoeders ook de Pringlechips geproduceerd. De laatste tijd is de situatie op het sociaal vlak in de Mechelse vestiging aan het escaleren. De belangrijkste oorzaak is het hanteren door de directie van een zeer vakbondsonvriendelijke politiek. Bij P&G te Mechelen werken zo’n 920 mensen (320 bedienden en 600 arbeiders).

Vandaag is het onmogelijk geworden om een constructieve dialoog te voeren tussen de directie en de vertegenwoordigers van de werknemers.

Zo ziet de directie er op toe dat er enkel individuele afspraken worden gemaakt, dat er geen enkele collectieve overeenkomst wordt afgesloten, dat de sectorale cao’s amper worden toegepast en dat de loon- en arbeidsvoorwaarden een individuele invulling krijgen die niet met de andere collega’s mogen worden vergeleken.

Wie niet in dit straatje past krijgt de Orwelliaanse stempel “vreemd voorwerp” opgeplakt. Loop je mee in de pas dan ben je pas echt een “Procteriaan”. Wat een ‘Newspeak’!

Olivier Van Den Eynde (afgevaardigde voor het ABVV) is zo’n “vreemd voorwerp” en zit momenteel in het oog van de storm. Voor hem in het bijzonder en voor al de andere afgevaardigden is er de permanente dreiging met schriftelijke verwittigingen en ontslag.(zie hieronder in kader een greep uit de pesterijen door de directie)

Daarom dat het ABVV op 2 maart een solidariteitsbijeenkomst hield ter ondersteuning van Olivier en de andere afgevaardigden. Zo’n 150 mensen kwamen afgezakt vanuit heel het land. Zelfs een delegatie van de Europese OR, die die dag in vergadering was in Brussel, kwam met de autobus afgezakt om hun solidariteit t.o.v. Olivier te betonen.

Het was een preventieve actie omdat de delegees al gedeeltelijk met één been buiten staan. Wachten op het ontslag van een beschermde afgevaardigde om in acte te komen is niet aan de orde.

Als men directies zoals die P&G laat doen dan opent dit de doos van Pandora voor alle afgevaardigden! Vele werkgevers zouden in de verleiding kunnen komen om deze ultra-Amerikaanse strategie over te nemen.

Op 10 mei komt de zaak van Olivier voor voor de Arbeidsrechtbank in Mechelen en dit om 14u. ook dan zullen we aanwezig moeten zijn. Want een onrecht tegen één is een onrecht tegen ons allen!


Toespraak van Olivier Van Den Eynde (afgevaardigde AC-ABVV) bij P&G Mechelen

Beste kameraden,

De verdeel en heerspolitiek bij P&G is dagelijkse kost en ligt aan de basis van deze syndikale actie. De oorzaak van deze strategie verstopt zich achter de term “PVP” (doelstellingen, waarden en principes). Hiermee bedoelen ze dat iedere werknemer, individu, belangrijk is-“alle werknemers zijn belangrijk”. De PVP-strategie is niet bedoeld om iedereen op gelijke voet te behandelen. Integendeel! Als je deeltijds werkt of tijdskrediet opneemt ben je geen volwaardige werknemer meer voor P&G en dit met alle gevolgen van dien.

Wij moeten hier als vakbond op reageren door te stellen dat het een recht is van deeltijds te werken en dit recht geldt voor iedereen. P&G komt steeds naar buiten met een vriendelijk imago. Zo durven ze te stellen dat er nooit werknemers worden ontslagen. Toch moeten we vaststellen dat P&G van 1200 werknemers naar 900 werknemers is gezakt op 10 jaar tijd. M.a.w. 25% tewerkstelling minder. Productiviteit heet dit dan. Op geen enkel moment kan men hier syndikaal werk doen. Elke dialoog gaan ze uit de weg.

De ultra-amerikaanse filosofie, geen sociale dialoog, dus geen verantwoording is heilig binnen deze fabrieksmuren. Hoe kan nu een syndikale afgevaardigde de rechten van het personeel vertegenwoordigen als er geen sociale dialoog mogelijk is? Alle problemen worden op individuele basis opgelost of in de kiem gesmoord. Ze dulden geen enkele tegenspraak. Eénrichtingsverkeer, dat is wat er bestaat. De syndikale delegatie wil hier duidelijk erkenning en gerespecteerd worden , zeker zonder schriftelijke waarschuwingen als gevolg van het uitoefenen van een syndikaal mandaat.

Wie bij P&G zijn syndikale taken uitvoert riskeert zijn job. Deze situatie is niet meer van deze tijd en daarom deze actie voor respect voor de delegees. In naam van de syndikale delegatie wil ik jullie bedanken voor jullie talrijke aanwezigheid. Bedankt want de werknemers van P&G worden bij de neus genomen.


Schriftelijke verwittigingen aan het adres van de afgevaardigden:

Sommigen hebben er bijna 10 gehad

-uitdelen van pamfletten in vrije tijd= schriftelijke waarschuwing

-een opmerking over ‘rotte kaas’ in het kerstpakket=schriftelijke waarschuwing

-syndikale communicatie met de werknemers=schriftelijke waarschuwing

-toiletbezoek wordt beschouwd als syndikaal werk=schriftelijke waarschuwing

-‘Het syndikale werk krijgt de nodige tijd’ zegt het statuut. Voor de directie is dat 2 dagen per week. Indien meer:schriftelijke waarschuwing

-Het niet veranderen van shift op vraag van de werkgever wegens privé-moeilijkheden=geen loon voor gepresteerde uren+schriftelijke waarschuwing

-Aanwezig zijn op personeelsvergaderingen met kwartaal info op vraag van de werknemers=schriftelijke waarschuwing+verwijdering door bewakingsdienst


 

 

Naar boven