Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Wij zijn allemaal Opel! Geslaagde mensenketting tegen de sluiting van Opel-Antwerpen PDF Print Email
Geschreven door Jef Van Der Elst op zaterdag, 13 maart 2010

Onder impuls van het solidariteitscomité 'Zomer van Opel' kwamen op 13 maart 2010 enkele duizenden mensen samen aan het Schelde-terras te Antwerpen om – onder de vorm van een menselijke ketting – hun solidariteit te betuigen met de arbeiders van de met sluiting bedreigde Opel-fabriek.

Onder de aanwezigen mensen uit alle geledingen van de arbeidersbeweging, zowel uit de privé- als uit de openbare sector. Opgemerkte prominenten waren onder meer ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, CMB-voorzitter Herwig Jorissen en ABVV-hoofdafgevaardigde Rudi Kennis. Naast Erik De Bruyn van SP.A-Rood (initiatiefnemer van het solidariteitscomité) waren er ook heel veel bekende gezichten vanuit SP.A, PVDA, SAP, LSP, CAP en andere groepen uit de brede linkerzijde.

Tijdens toespraken leverden Herwig Jorissen en Rudi Kennis felle kritiek op Opel-baas Nick Reilley. Tevens waarschuwden ze voor manipulaties en bedrog. Rudi Kennis nam daarbij expliciet de Britse Labour-regering in het algemeen en Lord Mandelston in het bijzonder op de korrel. Hij verweet hen onder andere dat ze de anti-syndicale wetten van Margaret Thatcher nooit teruggedraaid hebben én dat ze vandaag verhalen verspreiden over een 'akkoord' ten voordele van de Britse tewerkstelling en dus ten nadele van de Europese solidariteit met Opel-Antwerpen, terwijl er in het geheel geen sprake is van zo'n akkoord. Hij verweet hen dan ook aan platte verkiezingsspelletjes te doen op de kap van de arbeiders te Antwerpen.

Ook een afgevaardigde van Carrefour riep de mensen op solidair de strijd van iedereen tegen afdankingen bij winstgevende bedrijven voort te zetten.

Tenslotte riep initiatiefnemer Erik De Bruyn de massa op eensgezind te blijven staan achter de arbeiders van Opel en Carrefour en van tientallen andere bedrijven. Hij riep ook op tot het bouwen van bruggen tussen de verschillende delen van de sociale en politieke linkerzijde, “omdat wij elkaar en onze eenheid nodig hebben in de lange strijd die voor ons ligt”. Terzake verwees hij ook naar oproepen en voorstellen vanuit verschillende hoek, die momenteel circuleren en die veelal in elkaars verlengde liggen.

Peter Veltmans voerde namens de SAP kort het woord om de massa op te roepen even stil te staan bij het plotse overlijden van Jos Geudens, voorman van de 4de Internationale te Antwerpen en steeds aanwezig bij elke strijd tegen onrechtvaardigheid, waar ook ter wereld en dus ook bij Opel. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Naar boven