Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Geslaagd en gesmaakt syndikaal café PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op vrijdag, 23 april 2010

De SAP-Mechelen organiseerde op 21 april een syndicaal café onder de titel: Onslagen, herstructureringen, afslankingen,.. De werkmensen hebben er genoeg van, maar wat te doen? 

De Mechelse afdeling slaagde erin om een sprekerspanel samen te stellen om 'U' tegen te zeggen. Zo konden we rekenen op Wiske Leemans (BBTK) van de met sluiting bedreigde vestiging van Carrefour van Mechelen-Noord, Raoul Flies (BBTK) van het IT-bedrijf HP uit Mechelen (het door HP overgenomen bedrijf EDS), Paul Van Aelst (ACOD-spoor). In eerste instantie was ook Luc Gysemberg voorzien. Luc is secretaris van ACV-Voeding uit Leuven en was een cruciale figuur in het conflict rond Inbev. Spijtig moest Luc verstek laten gaan wegens ziekte maar had twee hoofddelegees afgevaardigde van de vestigingen van Inbev-Leuven en de vestiging van Hoegaarden. Alex Van Cauwenberg nam als ACV-Inbev plaats aan de sprekerstafel. De avond zelf werd gemodereerd door Peter Veltmans van ACOD-financiën. Hij leidde de avond in goede banen. 

Meer dan 20 personen namen deel aan het syndiaal café dat door de aanwezigen fel gesmaakt werd. 

Elk van de sprekers vertelde in eerste instantie over hun syndikale strijd tegen afdankingen, herstruktureringen, delocalisatie,.. Uiteraard werden de ervaringen van de afgelopen periode bij HP, Inbev en Carrefour uitvoerig toegelicht. Paul Van Aelst sprak uitgebreid over de hachelijke toestand voor het personeel bij de verschillende onderdelen van de NMBS. Hij schetste  een zeer duidelijk beeld over de politiek die door Europa gevoerd wordt om de syndikale slagkracht van o.a. de werknemers van de NMBS te breken. 

Er werd eveneens uitgebreid ingegaan op de syndikale strategie die de vakbonden hanteren om antwoorden te vinden op de door het patronaat gevoerde politiek. 

Nadien gaf Bruno De Wit van de SAP kort een toelichting bij de nationale kampanje voor werk en voor een verbod op afdankingen. Waarna het het woord was aan de zaal en de sprekers om over het voorstel van de SAP en de inleidingen van de sprekers dieper in te gaan.

Over de(voorlopig) met succes gevoerde strijd van de werknemers van Inbev tegen de geplande afdankingen werd uiteraard een aardig boompje opgezet. Wiske Leemans ging dieper in op de nakende ontslagen bij Carrefour. Alex Van Cauwenberg van Inbev Leuven vertelde omstandig over de strijd bij Inbev, de problemen om als vakbond te werken in een multinational. Raoul Flies gaf ons dan weer een indrukwekkende inkijk in de werking van een multinationaal bedrijf dat HP is en waar de syndikalisatiegraad eerder laag is. Onthutsend was zijn beschrijving hoe iedere werknemer in gevecht gaat met zijn collega en waar er een variabele verloning is op basis van prestatie, vaak ten koste van de andere colega, in het eigen bedrijf of ver weg. 

Er is voor syndikalisten in dit land nog zeer veel werk aan de winkel om samen de strijd aan te gaan tegen een niets ontziend kapitalisme. Nu is het nog te veel iedere werknemer tegen de andere, ieder bedrijf tegen het andere, elke land...Als SAP wilden we een bescheiden bijdrage leveren aan het debat en willen we met duidelijke, concrete voorstellen voor de dag komen, en dit met open vizier. De aanwezigen kregen het kampanjemateriaal mee: sticker, pamflet, affiche. De vele aanwezigen waren opgezet met dit initiatief. Een vervolg zal er zeker aan worden gebreid.

 

 

 

 

 

 

Naar boven