Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Het kapitalisme schaadt de gezondheid ernstig! PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op donderdag, 17 juni 2010

Onlangs vertelde mij, beroepshalve, een eigenaar van een medische firma dat in Griekenland de betalingen van facturen voortaan gebeuren onder de vorm van staatsobligaties. Toen vond ik dat een verbazingwekkend nieuws. Tot ik vandaag in de media las dat Griekse artsen waarschuwen dat de draconische besparingsplannen van de Griekse regering, opgelegd door het IMF, de E.U. en financiële instellingen, mensenlevens zullen kosten.(Metro, HLN,…).

Deze waarschuwing komt er nadat het ratingbureau Moody’s de kredietwaardigheid van de Griekse banken heeft verlaagd. Dit tot gevolg dat de staatsobligaties onder vuur kwamen te liggen en de betaling aan buitenlandse firma’s dus in het gedrang komt.

De media schrijft hierover:

Griekse dokters hebben er vandaag voor gewaarschuwd dat de besparingen van de overheid levens dreigen te kosten. Volgens hen moet de regering-Papandreou dringend miljarden vrijmaken om de leveranciers van medisch materieel te vergoeden.

Sinds het voorbije weekend zijn de dagelijkse leveringen gestopt, uit protest tegen het uitblijven van de betalingen. De openstaande schulden voor de ziekenhuissector zouden al opgelopen zijn tot 5,2 miljard euro.

De hospitalen in Griekenland dreigen dan ook binnen de kortste keren met tekorten aan verzorgingsmateriaal en medicijnen te vallen, klonk het dinsdag bij de dokters. Nu al kunnen sommige ziekenhuizen bepaalde basisdiensten, zoals operaties, CAT-cans en bloedtesten, niet meer leveren. "Er kunnen geen operaties meer uitgevoerd worden omdat bepaald materiaal zoals chirurgische handschoenen of operatiedraad niet meer voorhanden zijn", verklaarde dokter Prodromos Papapavlos.

Gisteren had het ministerie van Volksgezondheid een ontmoeting met vertegenwoordigers uit de farmasector, maar er kon geen akkoord worden bereikt. Volgens de Griekse regering maakten de leveranciers zich de voorbije jaren schuldig aan overfacturatie. "Het feestje in de gezondheidssector is voorbij", zei minister van Volksgezondheid Mariliza Xenogiannakopoulou." (afp/ypu) 15/6/2010

Zo wil de regering Papandreou in het besparingsplan van 2 mei 1,5 miljard € besparen in de gezondheidsector en het onderwijs. CADTM spreekt op haar site ivm de opgelegde aanpassingsprogramma’s over de “ver-3e wereldlijking” van Griekenland in de EU. Een verontrustende ontwikkeling.

Het kapitalisme schaadt de gezondheid ernstig!

Zo klinkt de kampanje van het Waalse ABVV die geruime tijd geleden werd gelanceerd. Met wat er zich momenteel afspeelt in Griekenland kunnen we stellen dat het kapitalisme letterlijk over lijken gaat. De ratingbureaus à la Moody’s gedragen zich als bloeddorstige hyena’s die zich ‘lachend’ klaarmaken om hun (volgende) prooi aan te vallen en te verslinden. Het is daarom jammer dat de kampanje van het Waalse ABVV niet gedragen wordt door het gehele ABVV. Ja, waarom geen kampanje in gemeenschappelijk vakbondsfront?

Dezelfde baas van de medische firma vertelde mij ook dat hebzucht dé motor is van elke verandering op economisch vlak, ja zelfs dè voorwaarde. Het is tegen dit cynisme dat de Griekse bevolking revolteert met de woorden van Rosa Luxemburg indachtig: “Socialisme of barbarij!”

Naar boven