Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

«Democracia real ya» in Brussel: een foto- en videoreportage PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op maandag, 23 mei 2011

Terwijl in de Spaanse Staat de bezettingen van de grote pleinen nog uitbreiding nemen en de beweging sterker wordt, hebben in Brussel op 20 mei meer dan 700 “verontwaardigden” actie gevoerd. Ze kwamen op straat op initiatief van het platform «Democracia real ya» in België.

De Begische poot van dit initiatief, die tamelijk spontaan  tot stand is gekomen, bestaat vooral uit Spaanse expats: Erasmusstudenten, personeel van de Europese instellingen, jonge mensen die recent uit Spanje geemigreerd zijn om hier werk te vinden,... De bijeenkomst was heel dynamisch, en gaf een goed idee van hoe diep het ongenoegen wel zit bij de Spaanse bevolking, en hoe sterk de huidige revolte tegen het heersende politeke en economische systeem de Spaanse maatschappij wel door elkaar schudt. Alle verhoudingen in acht genomen zien we net als in de Arabische revoluties hoe de sociale en democratische kwesties, en het heropeisen van de waardigheid van de mensen, centraal staan in de protesten. Dit bleek ook duidelijk uit de geïmproviseerde spandoeken en bordjes en de slogans.

Na het protest voor de Spaanse ambassade beslisten de deelnemers te betogen tot aan het Schuman-plein, waar een open volksvergadering werd georganiseerd. In een sfeer die erg aan Mei '68 deed denken, kon iedereen die dat wou het woord nemen, voorstellen doen, ... Er kwamen heel wat concrete ideeën naar boven voor acties en lokale werkgroepen. Iedereen luisterde met aandacht naar wat anderen te zeggen hadden. Men applaudisseerde na elke tussenkomst, in een groot respect voor ieders mening. Het enthousiasme en dynamisme werd door de -zeldzame- Belgen die uit solidariteit aanwezig waren erg gesmaakt. De meeste Spaanse media waren aanwezig, maar van Belgische pers viel niets te bekennen. Ze waren wel aanwezig op de nieuwe volksvergadering op zaterdag 21 mei. Een mooi artikel met fotoreportage van deze bijeenkomst vonden we op de website van De Standaard.

Komende dagen worden nieuwe bijeenkomsten en acties gepland in België. Deze beweging zou wel eens de vonk kunnen zijn die de revoltes ook in Europa kan doen ontbranden!

Naar boven