Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

U ook verslikt in uw croissant PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op donderdag, 09 juni 2011

Dat er een bloedhete sociale maand juni zit aan te komen op sociaal vlak, bovenop de weerkundige, is niet naar de zin van werkgevers, politici en opiniemakers.

Zowel de petroleumarbeiders die verleden week in staking gingen, de 50.000 bedienden van het ANPCB die vanaf 6 juni in actie schieten, de spoorbonden,… ja zelfs de non-profit krijgen een veeg uit de pan van kriticasters allerlei

Van VOKA (de baas van het NVA) uiteraard, die het verontrustend vindt, van beurshuis Petercam, dat het eveneens verontrustend vindt, omdat we de komende periode “nog veel zullen moeten slikken”. Herman De Croo orakelde dan weer “we zijn niet goed bezig”, toen hij het lijstje van de (komende) sociale onrust overliep tijdens het parlementair vragenuurtje vorige week. VOKA-topman Jo Libeer vat de patronale visie goed samen : ”Vakbonden zouden beter een constructieve rol opnemen om de concurrentiepositie van ons land (sic!) te verbeteren in plaats van op straat te komen.” (De Morgen 31 mei 2011)

Vreemd is dan ook dat men steevast de non-profit schoffeert omdat deze op 9 juni op straat komt. Als er één sector is die niet hoeft te “concurreren’ met het ‘buitenland” is het die wel.

De hoofdvogel in het bashen van die sector werd afgeschoten door Marc De Vos, docent aan de Ugent en directeur van de neoliberale denktank Itinera (zij weer!). Deze man heeft een wekelijkse column in de Zondagskrant (van bij de bakker) onder de titel “Vossenissen”. Op zondag 5 juni presteert hij het om de creatie van jobs in o.a. de non-profit te omschrijven als “een economische prestatie die er geen is!”  Erger nog, hij vindt dat dit artificiële werkgelegenheid is op koste van de staatskas. De croissant schoot me bijna in het verkeerde keelgat bij het lezen van zoveel academische nonsens.

Bij zoveel aanvallen van op verschillende fronten is het hoognodig dat wij ons gezamenlijk verdedigen en een strategie ontwikkelen om deze aanvallen af te slaan. De ‘Oproep voor Sociaal verzet’ — www.sociaalverzet.be — is daar een goed strijdmiddel voor.

Naar boven