Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Witte rook uit de onderhandelingszaal: haalt de Vlaamse Social Profit de buit binnen? PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op zaterdag, 01 oktober 2011

Eindelijk, na vele maanden van totale stilstand in de onderhandelingen voor een nieuw sociaal akkoord in de Vlaamse Social Profit, zijn de vakbonden, werkgevers en de Vlaamse regering op 23 september tot een voorakkoord gekomen.

Iedereen herinnert zich de massale betoging van 29 maart van dit jaar waar de Vlaamse sectoren van de Social Profit hun woedde uitten omdat er totaal geen schot in de onderhandelingen zat. Op die bewuste betoging kregen allerlei politici schoenen naar hun kop gegooid door de massa aanwezigen. Jo Van Deurzen, een van de betrokken ministers in de Vlaamse regering, was die dag kop van jut. (zie artikel)

Toen werd het voorstel tot CAO van Van Deurzen resoluut van tafel geveegd omdat wat  voorlag niet meer was dan dat wat in het Vlaams Regeerakkoord stond. Nadien was er nog de grote betoging in juni van dit jaar in Brussel waar op het podium enkel kon vastgesteld worden dat er absoluut nog geen schot zat in de onderhandelingen.

Maar uiteindelijk werd op 23 september dan toch een voorakkoord bekomen.

De Vlaamse sectoren van de Social Profit  zijn geen kleine sector: het gaat hier over zowat 150.000 werknemers die werken in de bijzondere jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, het algemeen welzijnswerk, kinderopvang, de centra voor geestelijke gezondheidszorg, het sociaal-cultureel werk, de beschutte werkplaatsen , sociale werkplaatsen en de thuiszorg. 

Voor al deze categorieën wordt er in dit akkoord , het VIA 4, een budget voorzien van 210,5 miljoen euro. Voor b.v. een bijdrage in de richting van de 13e maand wordt vanaf 2013 per jaar 59 miljoen euro opzij gezet. De tweede pensioenpijler wordt eveneens financieel gehonoreerd. Daarbovenop worden er ook geld voorzien om extra tewerkstelling te voorzien in de sector. Zo zouden er tegen 2014 2.500 voltijdse jobs ( 3.572 koppen) bijkomen.

Werkgevers tevreden

De werkgeversorganisatie in de sector, Verso (Vereniging voor Social Profit Ondernemingen) is alvast tevreden met het bereikte voorakkoord. Hun raad van bestuur keurde het op 28 september al goed. Zeker en vast omdat er vanuit de Vlaamse overheid middelen worden voorzien. Zelf hoeven ze er geen cent in te steken. Want uiteindelijk is het één grote gesubsidieerde sector. Verso is ook tevreden omdat de regering middelen voorziet om het Human Resources (HR)-beleid te versterken. HR wordt voor hen een belangrijk middel om zich marktconform te organiseren. De eis van de vakbonden tegen een verdere commercialisering komt hiermee onder druk te staan. Iedereen weet welke toestanden er bijvoorbeeld heersen in de beschutte werkplaatsen. Die worden geleid als een industrietak, met winst als doelstelling, en dit op kap van diegenen die er werken en op kap van de belastingbetaler.  

Het woord is aan de vakbondsmilitanten!

De liberale vakbond ACLVB moest niet lang nadenken, en heeft het voorakkoord al goedgekeurd. Het is nu aan de militanten van de LBC en de BBTK om zich uit te spreken over dit voorakkoord. Tot eind oktober worden de militanten geconsulteerd zodat zij op basis van concrete cijfers zich een oordeel  vormen of ze dit akkoord goedkeuren of te licht bevinden.

Indien zij “ja” antwoorden dan is al het lange wachten zeker de moeite waard geweest en kan men wat binnengehaald wordt zeker op het palmares van het gemeenschappelijk vakbondsfront van de ‘Witte Woede’ schrijven. Een “neen” maakt duidelijk dat de witte rook vanop het Barrikadenplein een mistgordijn was en dat er een geurtje aan vast hing. 

Wat is de reactie geweest van Minister van begroting Muyters (N-VA) die de afgelopen twee jaar de vinger op de knip hield? Is hij over de brug gekomen of is dit het begin van de defenestratie van de N-VA in de Vlaamse regering? Indien de Social Profit daar toe zou bijgedragen hebben…dikke chapeau! 

Ondertussen wachten de collega’s van de federale sectoren op hun voorakkoord, maar zo lang er geen federale regering is, kan ook niet onderhandeld worden. De frustratie blijft. Maar de Witte Woede zal niet rusten!


Naar boven