Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

2500 betogers tegen verbrandingsoven in Kampenhout PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op dinsdag, 13 december 2011

2500 mensen stapten op zondag 11 december mee op in de betoging georganiseerd door het comité ‘Stop de oven’ tegen de plannen van Recover Energie om aan Kampenhout-Sas een verbrandingsoven te bouwen.

De manifestanten stapten vanuit Haacht op naar de plaats waar de oven gepland is. Veel bewoners uit de verschillende gemeenten rondom Kampenhout en Haacht waren opgedaagd. Vele gezinnen met kinderen waren aanwezig, naast vele andere verontruste burgers. Ook verschillende sociale en politieke organisaties namen deel.

Wij publiceerden hierover reeds een artikel geschreven door Joost De Cock, voorzitter van dit comité. Al drie jaar protesteert dit comité tegen de mogelijke bouw van een installatie die jaarlijks zo’n 150.000 ton afval zal verbranden, waarbij zij nadrukkelijk wijzen op de schadelijke gevolgen voor mens en milieu. Daarnaast betwisten zij dat er in Vlaanderen nog bijkomende verbrandingscapaciteit dient bij te komen.

“Er zou hier jaarlijks 150.000 ton afval verbrand worden. Wij geloven nooit dat het alleen om ons huisvuil gaat. Het kan niet anders dan dat er ook industrieel afval gaat tussen zitten. Kampenhout kreunt nu al onder verkeersproblematiek. …Om maar te zwijgen over het fijn stof dat de oven zal uitstoten”, dixit Tony Verhelle, mede woordvoerder van het comité Stop de Oven.Tot 12 januari loopt er nog een openbaar onderzoek waarover nog steeds bezwaarschriften kunnen worden ingediend (www.stopdeoven.be).

Het is zeer positief van het comité dat zij een betoging hebben georganiseerd waardoor zij het ongenoegen van de bevolking op een zichtbare manier konden aantonen. De overheid kan niet langer naast dit protest heen kijken!

Op het einde van de manifestatie sprak Joost De Cock de manifestanten nog toe en trok in zijn toespraak fel van leer tegen die Vlaamse ambtenaren die in eerste instantie het milieueffectenrapport goedkeurden dat Recover Energie voor hun project had opgesteld.

Dat de Vlaamse overheid het project beschouwt als een zaak van ‘algemeen belang’ kon er bij Joost niet in, want hierdoor kon het bedrijf zijn aanvraag voor een bouwvergunning rechtstreeks bij de Vlaamse overheid indienen. Ten slotte zei Joost De Cock nog het volgende: "Ofwel heeft men niet voldoende mensen, middelen of goesting om hun job ten gronde te doen ofwel gebeuren er zaken achter de schermen die het daglicht niet verdragen”, verwijzend naar de vele (politieke) connecties die de gebroeders De Coninck hebben.

De tegenstanders van de oven konden rekenen op de sympathie van de SAP die met een spandoek aanwezig was, met als slogan “Ons leven is meer waard dan hun winsten”, direct verwijzend naar het gekonkel van de firma De Coninck.

 

Op de website van Ring TV kan men ook een videoreportage van de betoging bekijken: http://www.ringtv.be/nieuws/protestmars-afvaloven-kampenhout

Naar boven