Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Privatisering gezondheidszorg met succes tegengehouden in Dresden en Roemenië PDF Print Email
Geschreven door Jan Malewski, Bruno De Wit op zondag, 05 februari 2012

Wie beweert dat het in crisistijd onmogelijk is om bezuinigingen, die werknemers wil laten opdraaien voor het wanbeleid van de machthebbers, een halt toe te roepen  heeft ongelijk. In Duitsland en Roemenië slaagden volksmobilisaties er in om het door het IMF opgelegde privatiseringsbeleid succesvol tegen te houden.

Een waardevolle repliek aan diegenen die het nut van staken en verzet in vraag stellen. (SAP-Web)

Privatisering ziekenhuizen? Niet in Dresden (Duitsland)

Jan Malewski

Op woensdag 29 januari hebben de inwoners van Dresden (Saxen, Duitsland) zich met 84% van de stemmen uitgesproken voor het behoud van de ziekenhuizen als gemeentelijke eigendom en dus tegen de privatisering er van! Het aantal vereiste deelnemers aan de stemming werd bereikt (37%, terwijl minimum op 25% ligt). Dit blokkeert dus voor 3 jaar de privatiseringsplannen van de ziekenhuizen. Een overwinning!

De gemeentelijke autoriteiten hadden de bedoeling om de twee stedelijke ziekenhuizen te fusioneren in het kader van een naamloze vereniging, die op dit moment nog openbaar is maar die geprivatiseerd zou kunnen worden door de verkoop van aandelen. Een "alliantie voor ziekenhuizen" werd op poten gezet, bestaande uit o.a. het personeel van de twee ziekenhuizen, de vakbond Verdi, het burgerplatform "Handen af van de ziekenhuizen", partijen zoals Die Linke en de SPD...

37000 mensen hebben de petitie getekend voor het behoud van het gemeentelijk statuut van de ziekenhuizen. Op het referendum van 29 januari werd de vraag gesteld: "Moeten de ziekenhuizen van Dresden-Friedrich en Dresden-Neustadt het statuut van gemeentelijke onderneming van Dresden behouden? " 84% van de mensen stemden "Ja". Dezelfde manier van privatiseren staat in Stutgart op de agenda...

 



Privatisering gezondheidszorg in Roemenië een halt toegeroepen!

Bruno De Wit

Vorige maand waren we getuige van zware onlusten in de Roemeense hoofdstad Boekarest tegen de plannen van de regering Basescu om de medische nooddiensten en ziekenhuizen te privatiseren. Ook in andere steden kwamen mensen op straat.

De politie trad hardhandig op tegen de manifestanten waarvan er meer dan 20 gewond geraakten. Zij riepen op tot vervroegde verkiezingen en riepen: “Weg met Basescu”, “Stop de diefstal”, “Je hebt ons belogen en ons beroofd”.

De protesten begonnen nadat staatssecretaris voor volksgezondheid, Raed Arafat, een Syrische Palestijn die het Roemeens staatsburgerschap verwierf, in opstand kwam tegen de privatisering van de staatsziekenhuizen.

Tijdens een rechtstreekse T.V.-uitzending op 17 januari deed Arafat zijn beklag over deze plannen, waarna een boze president per telefoon verklaarde dat Arafat “een vijand van hervormingen in de gezondheidszorg is”. Daarop gaf Arafat op T.V. zijn ontslag. De privatisering zou zo'n 4,5 miljard € opbrengen, plus 1,5 miljard uit particuliere verzekeringen en uit de verkoop van staatseigendom zou moeten komen.

Het zijn vooral het IMF, de EU en de Wereldbank die hierop aandrongen. Daarom zegden ze in 2009 een lening van 20 miljard € aan president Basescu toe.

Basescu ging akkoord om de gezondheidssector open te breken voor privé-initiatief. Hij verminderde de toelage aan de openbare sector met 25% en verhoogde de belastingen.

Vele manifestanten en Roemeense burgers zien in dat een privatisering van ziekenhuizen en investering van privékapitaal er vooral voor zal zorgen dat ondernemers en politici rond het machtscentrum zich hiervan zullen bedienen.

Een meerderheid van de Roemenen vreest dat de gezondheidszorg niet langer een overheidstaak zal zijn en dat wanneer men geen geld bezit en men niet verzekerd is enkel nog de dood rest. Deze situatie zien we nu ook in Griekenland waar er een drastische verergering van de gezondheidstoestand van de bevolking wordt vastgesteld (zie het eerder op deze site verschenen artikel: ‘Griekse tragedie houdt ons een spiegel voor’)

Na drie dagen van hevig protest kondigde Basescu aan dat de voorgestelde wet terug ingetrokken wordt. Op 17 januari verklaarde Arafat dat hij terug zijn job zou opnemen.

Of hiermee het verzet zal stoppen is nog maar de vraag want ook in Roemenië is de geest uit de fles in het verzet tegen het neoliberale beleid en eisen de betogers nu veel meer dan wat Arafat in eerste instantie vroeg. De drie ruiters van de dood, IMF, EU en Wereldbank, zullen niet machteloos toezien hoe hun plannen in de koelkast werden gestoken. Het is onze taak om de solidariteit met de Roemeense bevolking te versterken.

 

Naar boven