Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

30 jaar geleden: de bezetting van VTR-Machelen PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op maandag, 19 maart 2012
In mei van dit jaar zal het exact 30 jaar geleden zijn dat de arbeiders en bedienden het metaalbedrijf VTR in Machelen (Vilvoorde) besloten om tot een bezetting van het bedrijf over te gaan nadat op 12 mei 1982 de curator de faling van het bedrijf aankondigde. 800 werkplaatsen stonden op het spel.

De bezetting werd unaniem door het gemeenschappelijk vakbondsfront gestemd. Gedurende 9 lange maanden hebben zij getracht de sluiting ongedaan te maken. Tevergeefs. Maar gedurende die 9 maanden hebben zij actief strijd geleverd, solidariteit bij andere bedrijven gezocht en gekregen. Maar dit met een vakbondsleiding die niet stond te springen om de solidariteit te verbreden. Integendeel! In een laatste interview met Rood van 17 februari 1983 stelt Lucien Van Espen (toenmalig ABVV-hoofddelegee en stakingsleider) het zeer duidelijk:

“…Ja, als de vakbonden willen meedraaien in een systeem, dat alleen gebaseerd is op winst…dan kunnen ze niet anders handelen dan ze nu doen. We moeten eerst en vooral gedaan krijgen van onze vakbonden dat ze stoppen met het overlegsyndikalisme, dat ze stoppen met altijd opnieuw compromissen af te sluiten. Alleen door op straat te komen, alleen door strijdsyndicalisme, zullen we iets veranderen. We moeten doen wat er achteraan in ons vakbondsboekje van het ABVV staat: dat het ABVV opgericht is met het oog op het bekampen van het kapitalisme en het kapitalistisch regime te doen verdwijnen…Dat is de strijd die vakbonden moeten voeren om dat weer gedaan te krijgen.”

Deze belangrijke uitspraken van Lucien Van Espen zijn de directe link met het huidige debat dat gevoerd wordt over de toekomst van het syndicalisme, dat hier en nu bepaald wordt. Lees de open brief aan de leden en militanten van het ACV en ABVV. Hierin staat dat als de vakbonden de weg kiezen van de strijd, het hen maar al te duidelijk wordt dat zij geen “vrienden” meer hebben en dat zij strijden voor een andere politiek.

De open brief van verschillende syndicale delegaties van het ABVV aan Rudy De Leeuw is een kwalitatieve stap vooruit in dit gevecht.

Daarom is de strijd van gisteren een belangrijke les voor de strijd van vandaag en morgen.

Daarom deze herdenking met de getuigenis van mensen die die strijd zijn aangegaan en nog steeds voeren.

N.a.v. deze herdenking geeft de Fondation Leon Lesoil een herdruk uit van het boekje van André Henry “Strijdsyndicalisme en revolutionaire partij” met een nooit uitgegeven extra hoofdstuk. Dit boekje werd in 1975 uitgegeven na de succesvolle staking en bezetting van de glasfabriek Glaverbel in Gilly. Alle ervaringen van stakingscomité, democratisch strijdsyndicalisme, enz. komen hierin aan bod een zijn vandaag nog steeds een enorme inspiratiebron. In dit belangrijk historisch werk veralgemeent hij zijn ervaringen en distilleert hij uit zijn strijd enkele regels die, ook vandaag nog, geldig zijn voor de arbeidersstrijd in het algemeen in de geïndustrialiseerde kapitalistische landen.

Zaterdag 12 mei, CC het Bolwerk, Bolwerkstraat 17, Vilvoorde

Met film, debat, ontmoeting, samen met Lucien Van Espen en André Henry, stakingsleider Glaverbel-Gilly

Een organisatie van Fondation Léon Lesoil ism Rood-La Gauche

Van 14u tot 18u, info: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it - 0474/91.64.59

 

Naar boven