Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Vpered: steunpunt van de Vierde in Rusland PDF Print Email
Geschreven door M. Lievens op woensdag, 02 mei 2007

Het politieke klimaat in de voormalige Oostbloklanden  blijft bijzonder moeilijk voor de linkerzijde. Elke verwijzing naar socialisme of marxisme is er besmet door de voormalige karikaturen ervan. Toch is een nieuwe linkerzijde zich aan het vormen, stap na stap, vijftien jaar na de val van de muur. Zo is er in Rusland de groep Vpered (Vooruit) die recent aansluiting zocht bij de Vierde Internationale.

Vpered is een beginnende organisatie van zo'n 60tal voornamelijk jonge leden die actief zijn in een zestal steden in Rusland, en vormt eigenlijk een hergroepering van het gros van de leden van de Russische CWI-afdeling (Committee for a Workers International, waarvan in België LSP/MAS de afdeling is). Zij gingen niet langer akkoord met de betutteling van het CWI vanuit Londen. Zo waren ze niet bereid het ordewoord te volgen om in Rusland de CWI-campagne International Socialist Resistance op te zetten, maar kozen ze ervoor de bredere andersglobalistische beweging te steunen door mee met anderen Attac op te bouwen. Sinds kort zochten ze toenadering tot de Vierde Internationale, waar ze, aldus hun vertegenwoordiger tijdens een vergadering van het Internationaal Comité van de Vierde, een ander soort internationale verhoudingen tussen kameraden menen te vinden. Momenteel hebben ze het statuut van waarnemer binnen de Vierde. Eind november was Alain Krivine, woordvoerder van de LCR (Frankrijk), aanwezig op hun congres in Moskou.

Ford

De militanten van Vpered zijn niet enkel actief in de andersglobalistische beweging (in Attac, het Europees Sociaal Forum, in de acties tegen de G8-top in Sint-Petersburg...), maar vooral ook in de syndicale strijd. De situatie in Rusland blijft uiteraard bijzonder moeilijk door Putins autoritaire beleid. Toch begint een zekere linkse en syndicale oppositie zich te organiseren. Zo werd de Ford-fabriek in Sint-Petersburg in februari platgelegd uit protest tegen nakende ontslagen. Een uitzonderlijke gebeurtenis is dat, aangezien een staking enkel onder heel zware voorwaarden erkend wordt. Dat was het werk van de nieuwe vakbonden, de Federatie van Onafhankelijke Vakbonden van Rusland, die een alternatief pogen te vormen voor de officiële vakbond. Een van de projecten van Vpered bestaat erin samen met syndicalisten uit die nieuwe vakbond een syndicaal blad uit te geven. Hun strijd is moeilijk, maar belangrijk om weerwerk te bieden aan Putins autoritair optreden en het maffiakapitalisme dat Rusland teistert.

Naar boven