Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Het high level syndicalisme van het EVV PDF Print Email
Geschreven door Herman Michiel op vrijdag, 01 februari 2013
29 januari 2013 – Het Europees Vakverbond (EVV, de koepel van Europese vakbonden) bestaat 40 jaar. Dat is aanleiding voor een aantal vieringen en colloquia. Zo gisteren in Madrid, waar een high level conference werd belegd onder de titel “Celebrating the past, looking to the future”.

Wat the past betreft is het niet helemaal onlogisch dat Emilio Gabaglio en John Monks aan het woord gelaten werden als gewezen EVV-voorzitters; heel wat vakbondsmilitanten zouden trouwens niet beter wensen dan dat dergelijk voorzitterschap niet alleen the past is, maar de voltooid verleden tijd. Het high level karakter was meteen ook gegarandeerd, aangezien John Monks na zijn Europese vakbondscarrière voor niet nader omschreven verdiensten tot Baron en lid van het Engelse House of Lords werd benoemd.

De keuze van de sprekers die het over de toekomst moesten hebben, lijkt echter problematischer. Waren de grote vakbondsleiders niet beschikbaar wegens bedrijfssluitingen, stakingen of protesten tegen het EU-beleid? Feit is dat het hoge woord in de rest van het programma gevoerd werd door László Andor, Europees commissaris voor werk en sociale (?) zaken, Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement en Olli Rehn, supercommissaris voor financiële en monetaire orthodoxie bevoegd voor financiële sancties. Overigens was voor het openingswoord van de high level conference ook al beroep gedaan op Fátima Báñez, Spaans minister van arbeid van de niet voor iedereen populaire Partido Popular. De plaats van de high level conference was blijkbaar niet goed bekend, want van incidenten met woedende Spanjaarden is niets bekend.

We kunnen nog goede raad geven aan wie ambities heeft voor het EVV-voorzitterschap: sluit u aan bij de European Movement! Naast de huidige EVV-voorzitster Bernadette Ségol zul je er ook de vorige, John Monks, tegenkomen, en nog andere high levels als Valéry Giscard d’Estaing of José Manuel Barroso.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa

 

Naar boven