Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Europa in de greep van racisme en extreemrechts PDF Print Email
Geschreven door Bleri Lleshi op zaterdag, 02 februari 2013
Een man van 27 jaar op weg naar zijn werk is donderdag (17/01) met verschillende messteken gedood. Dit gebeurde op klaarlichte morgen in het centrum van Athene. De daders zijn twee Grieken van 25 en 29 jaar. Beide daders hadden werk. Een werkt in de privé sector, de andere als brandweerman. Wat heeft deze mensen aangezet tot deze afschuwelijke daad? Wie iets weet van wat er gaande is in Griekenland moet niet lang raden: racisme en extreemrechts. Beide daders zouden verbonden zijn met Golden Dawn. Bij huiszoekingen zijn er messen en promotiemateriaal van Golden Dawn gevonden.

Bij de laatste verkiezingen in Griekenland haalde Golden Dawn, een extreemrechtse fascische partij bijna 7% van de stemmen. 430.000 Grieken hebben op deze partij gestemd. We weten ook dat meer dan de meerderheid van de Griekse politieagenten op de Golden Dawn stemt. De banden tussen de politie en Golden Dawn zijn sterk. Het is tegelijk ook één van de redenen waarom het zo moeilijk is om leden van Golden Dawn die criminele feiten plegen, te vervolgen.

Sinds de economische crisis is de situatie in Griekenland onhoudbaar geworden. De armoede is toegenomen tot ongekende hoogtes. Hoge werkloosheid, uitsluiting, dakloosheid, kinderen die flauw vallen tijdens de les omdat ze te weinig eten, oude mensen die hun medicijnen niet kunnen betalen, stijging van het aantal zelfmoorden die soms publiekelijk plaats vinden… Dit is de realiteit in Griekenland anno 2013.

Een realiteit die een voedingsbodem is voor de opkomst van fascisme en extreemrechts. De haat tegen Europa en alles wat niet Grieks is neemt toe. De migranten in Griekeland hebben het hard te verduren. Niet alleen zijn ze zoals de rest van de bevolking slachtoffer van de crisis, ze worden ook nog geviseerd als één van de redenen van de crisis. Heel wat migranten hebben intussen uit angst Griekenland verlaten en wie nog in Griekenland verblijft moet werkelijk uitkijken voor haar/zijn leven.

De regering heeft een ware klopjacht ingezet tegen migranten en vooral tegen mensen die illegaal verblijven in het land. Bepaalde videobeelden die uitgelekt zijn over de transportatie van illegalen in Griekse treinen naar illegale centra om terug gerepatrieerd te worden doen denken aan beelden van de deportatie van joden, zigeuneurs en anderen tijdens het nazisme.

Schrijnende beelden die tonen hoe waardeloos democratie en mensenrechten vandaag in Griekenland en in Europa zijn, ondanks het feit dat de EU vorig jaar nog de Nobelprijs voor Vrede kreeg. Een prijs ondermeer voor zijn ‘bijdrage aan democratie en mensenrechten’. Net deze waarden gaan er sterk op achteruit in de Europese contreien. Griekenland staat al decennialang op nummer één voor het schenden van mensenrechten in Europa. Een land dat lid van de EU is en waartegen al die tijd geen duidelijke maatregelen worden genomen. Naast de Griekse regering is dus ook de EU medeplichtig in wat vandaag gebeurt in dat land. Dan heb ik het nog niet over het optreden van de Europese Commissie en de 
Europese Centrale Bank, die samen met het Internationaal Muntfonds hoofdverantwoordelijke zijn voor het socio-economische Griekse drama.

Last but not least: Golden Dawn. De partij beseft heel goed dat ze met de huidige crisis een gouden kans in handen heeft. Het is in tijden van crisis dat het fascisme zijn kop opsteekt. De leiding van de partij is voor niets beschaamd. Op bijeenkomsten en in de nationale media verkondigen ze openlijk hun fascistisch discours en er is niemand die hen tegenhoudt. Laat me een voorbeeld aanhalen. Vorig jaar, net voor de verkiezingen, ging de woordvoerder van Golden Dawn, Ilias Kasidiaris, tijdens een live tv-debat op de vuist met een vrouwelijk parlementslid. Ze kreeg rake klappen en als men niet was tussengekomen zou hij niet zijn opgehouden. Deze man werd daarvoor nooit aangehouden. Hij zit vandaag in het Griekse parlement en is zelfs van plan om zich kandidaat te stellen als burgemeester van Athene. Oh ironie, daar waar de democratie is geboren.

Het allergevaarlijkste van Golden Dawn is wat zij doen overal in kleine dorpjes in Griekenland. Ze brengen eten en medicijnen naar deze dorpen om zo de mensen te verleiden om voor hen te stemmen of zich aan te sluiten bij de partij. Behalve eten bieden ze ook bescherming. Heel wat jongeren worden hierdoor verleid en worden verblind door het fascistische discours.

Vervolgens worden heel wat van deze pas geworven leden ingeschakeld in betogingen of op andere bijeenkomsten om migranten, homo’s, linkse mensen te verslaan. In verschillende steden hebben ze hun eigen milities opgericht die zomaar zonder reden migranten op straat aanvallen. Er zijn tientallen voorbeelden overal in Griekenland. Vooral zwarten, moslims en Aziaten moeten het ontgelden. Ondanks talrijke reportages in de grootste media en de vraag van mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch, die voldoende bewijzen hebben verzameld, ondernemen de Griekse regering noch Europa concrete acties hiertegen. En zolang geen duidelijk antwoord volgt, zullen er slachtoffers blijven vallen. Het laatste was een onschuldige Pakistaan op weg naar zijn werk.

Wie denkt dat zoiets alleen in Griekenland voorkomt moet twee keer nadenken want het racisme neemt toe in andere Zuid-Europse landen, maar ook in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk en België.
In België, meer bepaald in Antwerpen, komt het beleid zelf met de vraag om burgers politieman te laten spelen. De procureur van Antwerpen lanceerde een hoop racistische voorstellen die direct de steun kregen van Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, en Annemie Turtelboom, Minister van Justitie.

Europa is gevaarlijk bezig. Het beseft niet dat heel wat partijen, bewegingen en mensen haat en racisme zaaien. Nochtans weet Europa heel goed uit de eigen geschiedenis dat je oogst wat je zaait. Net daarom zou het zo snel mogelijk in actie moeten schieten en positie innemen tegen de vreemdelingenhaat en het racisme. Dit is niet het Europa waarin we vandaag willen leven of dat we willen achterlaten voor de generaties van morgen.

 

Dit artikel verscheen eerder op Bleri Lleshi's blog 

Bleri Lleshi is politiek filosoof, blogger en publicist. Op de Antikapitalistische Lenteschool 2013 neemt hij deel aan de workshop over repressie, sterke staat, populisme en uiterst-rechts.

Naar boven