Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Tunesië: De SAP veroordeelt de moord op Chokri Belaïd PDF Print Email
Geschreven door SAP op woensdag, 06 februari 2013
Op het moment dat de Tunesische revolutie haar derde jaar ingaat, wordt de wereld wakker met het verschrikkelijke nieuws dat Chokri Belaïd, leider van de Parti des patriotes démocrates unifié, een Tunesische radikaal linkse partij, werd doodgeschoten op weg naar zijn werk. De PDU is een van de partijen van het «Volksfront voor de realisatie van de doelstellingen van de revolutie», een front van linkse partijen waarvan ook de PT (de vroegere PCOT) en onze vrienden van de LGO deel uitmaken.

Deze moordaanslag volgt op een ganse reeks aanvallen op militanten van de oppositie en  syndicalisten, op aanslagen tegen de lokalen van de vrouwenorganisatie en de vakbond, tegen allerlei politieke en artistieke manifestaties. Vooral stakingsbewegingen en andere sociale acties kregen het hard te verduren. In de meeste gevallen werden deze aanvallen georganiseerd of opgeëist door salafistische bendes die opereren onder de vlag van de zogenaamde «Liga voor de verdediging van de revolutie».

Op 18 oktober 2012 werd Lotfi Nagdh, coördinator van de beweging Nidaa Tounis («l’Appel de la Tunisie», de partij van de vroegere Eerste minister en voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers onder Ben Ali) in Tataouine, in het zuiden van Tunesië, in volle daglicht vermoord met ijzeren staven en hamers, toen die bende de lokale zetel van de Union Régionale de l’Agriculture et de la Pêche (URAP), aanviel, een vakbond waarvan hij de leiding had.

In december 2012 vielen gewapende salafisten de hoofdzetel van de Tunesische vakbond UGTT aan op  het Mohamed Ali-plein. Hierbij werden verschillende vakbondsmilitanten verwond.

Maar sinds begin dit jaar is er een duidelijke escalatie merkbaar in het geweld van deze milities:

Op 31 januari werd een meeting van de Parti des patriotes démocrates unifié in het gouvernoraat Kef aangevallen. Chokri Belaïd heeft de salafisten hiervoor zwaar aangepakt, en de samenwerking tussen  deze milities en de islamistische regeringspartij Ennahda aangevallen. Op de vooravond van zijn dood sprak hij op de televisie over het groen licht dat Ennahda aan deze aanvallen op opposanten had gegeven.

Op 2 februari werd Ahmed Néjib Chebbi, voorzitter van de républicain (Al-Jomhouri) in Gabès ontvoerd door leden van een salafistische militie toen hij op de terugweg was van een meeting van zijn partij.

Ook in Kairouan was er recent geweld: salafisten omsingelden er een meeting van dezelfde partij,  vielen de deelnemers aan en verhinderden mensen om aan de bijeenkomst deel te nemen.

In Tunis vielen de salafisten de hoofdzetel van Nidaa Tounis aan. Ook in Kébili werd een lokaal van deze partij kort en klein geslagen.

Met de moord op Chokri Belaïd werd een van de voorvechters van het verder zetten van het revolutionair proces vermoord. De moord is een poging om de echte revolutionaire krachten en de bevolking die voor haar rechten opkomt te intimideren en het zwijgen op te leggen..

De SAP veroordeelt ten zeerste de moord op kameraad Belaïd, zoals we alle aanvallen van de salafisten veroordelen op democraten en op militanten van politieke partijen, ook als we hun politieke opvattingen niet delen.

Wij drukken onze volledige solidariteit uit met alle militanten, mannen en vrouwen, die opkomen voor de zaak van de werkende bevolking en de onderdrukten, en tegen elke vorm van integrisme.

Leve de verzuchting van de gewone Tunesiërs naar emancipatie, echte democratie en waardigheid!

Leve de revolutie van de Tunesische man en vrouw van de straat, die niemand kan stoppen!

 

 

Tunesische revolutionairen nemen het woord op de Antikapitalistische Lenteschool 2013

Ahlem Belhadj (Tunesië, militante van de LGO (sympathiserende organisatie van de 4e Internationale), voorzitster van de Tunesische Vereniging van Democratische Vrouwen en Rafik Khalfaoui (revolutionair militant die onder het regime van Ben Ali uit Tunesië werd verbannen, lid van de SAP-LCR) praten samen met Ghayath Naïsse (Syrisch arts in ballingschap, mede-oprichter van het Comité ter verdediging van de democratische vrijheden in Syrië) in de werkgroep «de Arabische wereld tussen revoluties en islamisme» op de Antikapitalistische lenteschool 2013. Inschrijven voor 1 maart!

Naar boven