Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Blockupy: antikapitalistisch protest en massale politierepressie PDF Print Email
Geschreven door Mylène Bolder op donderdag, 06 juni 2013
Vorige week werd in het Duitse Frankfurt opnieuw Blockupy georganiseerd, een tweedaagse directe actie gericht tegen het Europese bezuinigingsbeleid. Op vrijdag werd de ingang van de Europese Centrale Bank (ECB) geblokkeerd terwijl zaterdag in het teken stond van een brede internationale demonstratie. De politie reageerde met harde repressie.

Duizenden activisten vanuit Duitsland, Italië, Frankrijk en België werden opgevangen in Camp Anti-capitalista, een stadspark buiten het centrum. Net als vorig jaar werden bussen op weg naar het kamp gestopt. Een bus met vluchtelingen uit Berlijn moest, na uren te zijn vastgehouden, 500 km terug rijden omdat ze niet verder mochten.

Het kamp was schoner en beter geregeld dan menige festivalcamping doordat iedereen in vrijwillige diensten zijn of haar steentje kon bijdragen. De volkskeuken zorgde voor ontbijt, lunch en avondeten tegen een vrijwillige bijdrage, de toiletten waren schoon en altijd voorzien van wc-papier, er waren ehbo-posten, wasgelegenheden, een groot podium en speciale tenten voor vrouwen, transgenders, en lesbiennes. ’s Avonds waren er behalve debatten ook kampvuur en muziek.

Succesvolle blokkade

Op vrijdagochtend vijf uur vertrokken duizenden activisten naar het hoofdkwartier van de ECB in de stad. In verschillende groepen, die uiteenlopende routes volgden, arriveerden ze rond half zeven met 3000 activisten bij de barricades die de politie uit voorzorg rond de ECB had opgezet. De activisten blokkeerden alle straten rond de ECB waardoor werknemers urenlang niet aan het werk konden gaan. De blokkade was kleurrijk, vol vlaggen, ballonnen en tentjes. Mensen die in het centrum moesten zijn voor hun werk dropen af.

Verspreid door de stad vond er in de middag een tweede golf aan acties plaats. Zo voerden 1000 demonstranten actie op het vliegveld tegen het uitzetten van vluchtelingen naar oorlogsgebieden. In een overvolle winkelstraat protesteerden activisten tegen de slechte werkomstandigheden bij ketens als Primark in fabrieken in landen als Bangladesh. Het lukte de demonstranten om de ingangen van Primark, Douglas, the New Yorker en enkele Duitse ketens te blokkeren.

Aan het einde van de dag werd een solidariteitsactie georganiseerd met de demonstranten in Taksim voor de Turkse ambassade. De massale aanwezigheid van zwaarbewapende Duitse politie liet al zien dat repressie niet iets is dat alleen in landen als Turkije of Griekenland voorkomt. De gang van zaken tijdens de demonstratie een dag later bevestigde dit.

Politierepressie

Op zaterdag zou een brede internationale demonstratie plaatsvinden waarbij veel linkse groepen, Die Linke (linkse politieke partij in Duitsland) en vakbonden zich aansloten. De demonstratie was groot en kleurrijk, en er liepen ongeveer 15.000 mensen mee. Maar na nog geen kilometer lopen, werd de vreedzame demonstratie gestopt door de politie. Ongeveer 400 demonstranten in de voorste groep werden ingesloten. Als rechtvaardiging beweerde de politie dat de activisten petten of duikbrillen droegen en volgens hen ‘vermomd’ zouden zijn (niet onbegrijpelijk gezien de hoeveelheid camera’s waarmee de politie protesten volgt).

Met het insluiten van de eerste linie wilde de politie afdwingen waar ze eerder via de rechtbank niet in geslaagd was. Eerder had zij een route langs de ECB (de reden van het protest) door de stad namelijk verboden, maar werd dit door de rechtbank nietig verklaard. De politie wilde de strijdbare demonstratie uit elkaar trekken en wilde het overige deel van de demonstratie alleen via een alternatieve route verder laten gaan. De organisatie besloot om dit niet toe te laten en kondigde over speakers aan dat we, uit solidariteit met de voorste groepen, geen alternatieve route zouden lopen en zouden blijven waar we waren.

Ondertussen werden veel mensen uit het omsingelde blok met geweld gearresteerd. Honderden ME’ers vielen hen aan met knuppels en pepperspray. Volgens verschillende bronnen stond de omsingeling door de politie allang gepland. Linies van ME’ers stonden paraat voordat de demonstratie de hoek naar de ECB omging.

De solidariteit met de ingesloten demonstranten was hartverwarmend. Mandjes met water en eten werden neergelaten door flatbewoners van de straat waarin demonstranten werden ingesloten. Vanuit hun huis hingen ze spandoeken met ‘Solidarität’ erop. Gedurende meer dan acht uur hielden demonstranten de sfeer erin met leuzen als ‘Hoh! Die! Internationale Solidarität!, ‘A- Anti- Anti-Capitalista!’ en ook Franse leuzen als: ‘Resistance International, contre l’Europe du capital!’

Volgend jaar groter?

De blokkade dit jaar was een groot succes. Mensen die werken bij de ECB zijn voor een paar uur gehinderd in de mogelijkheid hun destructieve werk te doen. Tegelijkertijd moeten activisten blijven zoeken naar nieuwe manieren om zand te strooien in het raderwerk van de Europese bezuinigingsmachine. Tot op zekere hoogte was de blokkade van afgelopen vrijdag namelijk ingecalculeerd: hooggeplaatste ambtenaren moesten voor de blokkade binnen zijn, andere mensen konden thuiswerken. Volgend jaar is de situatie anders: dan wordt het nieuwe en grotere ECB-gebouw geopend. De feestelijke opening hiervan lijkt een goed moment voor protest.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op socialisme.nu

 

Naar boven