Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Een barbaarse oorlogsmachine PDF Print Email
Geschreven door Freddy De Pauw op dinsdag, 11 maart 2003

Wat nog steeds operatie «Iraqi Freedom », de bevrijding van  Irak, wordt genoemd, draait elke dag meer uit op een barbaarse oorlog tegen de Iraakse bevolking. De «kleine vergissingen », zoals een Amerikaans legerwoordvoerder ze noemde, kosten elke dag tientallen levens van burgers op de markt, op het veld, langs de weg, in hun huis of zelfs in een kraamkliniek. Het is één lange reeks van oorlogsmisdaden, maar de meeste Amerikaanse en enkele Britse media zien alleen de triomfantelijke opmars naar Bagdad.

« Het is afschuwelijk. Tientallen uiteengereten lichamen, afgerukte ledematen, 450 gewonden », zei Roland Huguenin-Benjamin, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis na zijn bezoek aan Hindiya, bij Al-Hilla. « In het ziekenhuis liggen overal doden en gewonden, op de beden, op de grond, vooral vrouwen en kinderen ». De Amerikaanse troepen hadden Hindiya, op 80 km. van Bagdad, even bestookt, volgens getuigenissen met fragmentatiebommen (clusterbommen).

In diezelfde buurt hadden ze de avond ervoor vanuit een Apache een vrachtwagen beschoten; 14 inzittenden kwamen om, alleen Razek Al-Kazem Al-Khafaj overleefde de slachting. « Voor wie moet ik rouwen », zei de man die zijn vrouw, zijn zes kinderen, zijn ouders, zijn drie boers en drie schoonzusters in de slachting verloor.

Een verslaggever van de Sunday Times was er in de buurt van Nassariya getuige van hoe Amerikaanse militairen ’s avonds verscheidene voertuigen beschoten gewoon omdat die in hun richting reden. Op de ochtend telde hij twaalf lijken waaronder verscheidene kinderen. Een journalist van The Guardian meldt ook het gebruik van fragmentatiebommen bij de beschieting van woonwijken in Nassariya. Anderen westerse journalisten meldden vanuit Kerbala dat de Apache-helikopters projectielen met verarmd uranium gebruikten.

De talrijke bombardementen  op markten, op overvolle straten, op bussen zijn gewoon illustraties van een verschrikkelijke werkelijkheid, die van een bezettingsleger dat zenuwachtig wordt van  teveel weerstand en dat dan maar met alle middelen vooruit wil. Ze doen  precies wat ze Saddam Hoessein verwijten dat hij doet. Dit zijn oorlogsmisdaden, er bestaat geen andere term voor.

Intussen lanceert president George W. Bush wel allerlei nergens bewezen beschuldigingen, onder meer dat de Irakezen Amerikaanse en Britse krijgsgevangenen terechtstellen en burgers als schild gebruiken.

Het wordt zelfs zijn Britse bondgenoten te gortig. Sommigen worden zelfs kwaad om het gedrag van de Amerikanen. Korporaal Steven Gerrard is gelukkig dat hij een Amerikaanse “stunt” overleefde; hij vertelt in de Britse media hoe een Amerikaanse piloot als een bezetene het Britse konvooi bij Basra bestookte en daarbij onder andere een andere Britse korporaal doodde.

Media en de waarheid

De meeste Amerikaanse media melden alleen wat de legerleiding over die “incidenten” zegt, namelijk “niet ter vermijden collateral damage”, er vallen nu eenmaal in elk conflict ook burgerslachtoffers… Die media blijven de oorlog zo clean mogelijk voorstellen, de slachtoffers blijven zo abstract mogelijk, tenzij het Irakezen in uniform zijn, want dan gaat het om oorlogstriomfen.

Een andere schending van het oorlogsrecht, de bombardementen op de Iraakse tv-zender, werd door de Internationale Federatie van  Journalisten (IFJ) en door Amnesty International zeer scherp veroordeeld. Maar talrijke Amerikaanse “journalisten” – o.m. van Fox (Murdoch), CNN en NBC - vonden dat de invasietroepen veel te lang hadden gewacht met hun aanvallen en die verder moeten zetten om deze zender het zwijgen op te leggen. Het gaat in hun ogen  toch maar om een “propagandazender”. In die optiek zouden veel Amerikaanse zenders moeten gebombardeerd worden.

Dissidente stemmen worden niet geduld. Peter Arnett, die de vorige Golfoorlog vanuit Bagdad versloeg voor CNN, is door de Amerikaanse keten NBC ontslagen omdat hij voor die verfoeide Iraakse tv gesproken had gezegd (wat iedereen wel wist) dat de Amerikaanse opmars niet verloopt zoals Washington had gewenst omdat er veel meer verzet is geboden dan verwacht. Het Witte Huis greep zelf in om NBC tot dat ontslag te dwingen.

NBC, een van de grote ketens, is eigendom van General Electric (GE). GE is zeer bedrijvig in de wapenindustrie en als dusdanig belanghebbende partij in de oorlog. Maar bovendien aast GE op contracten bij de zogenaamde wederopbouw van Irak.

Naar boven