Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Tunesië: de SAP veroordeelt de moord op Mohamed Brahmi PDF Print Email
Geschreven door SAP op donderdag, 25 juli 2013
De SAP nam met ontzetting kennis van de moord op Mohamed Brahmi, leider van de Tunesische linkse organisatie Volksbeweging en van het Volksfront en lid van de Nationale Grondwetgevende Vergadering.  

 

Hij werd neergeschoten voor de ogen van zijn vrouw en kinderen toen hij onderweg was naar huis, wat erg doet denken aan de laffe moordaanslag minder dan zes maand geleden op Chokri Belaïd, een ander emblematisch figuur van de revolutie en revolutionair links.

 

Deze barbaarse daad vindt plaats in een klimaat waarin steeds meer agressieve daden en haatcampagnes voorkomen tegen de progressieve krachten en sociale bewegingen in Tunesië. Vrouwen, jongeren, en allerlei alternatieve artistieke en culturele uitingen worden hierin extra geviseerd. Dit klimaat wordt in stand gehouden door een erg hatelijk discours van verantwoordelijken van de islamistische regeringspartij Ennahda en de hoogste kringen van de macht, en op het terrein hard gemaakt door salafistische milities die steeds meer aan elke controle ontsnappen.  

 

Ennahda, dat niets voorstelt om de economische en sociale problemen op te lossen, en schrik heeft voor een Egyptisch scenario, waarin het volk op straat komt tegen een islamistische regering dat hen niets geboden heeft en waarvan het niets te verwachten heeft, cultiveert meer en meer een discours dat elk sociaal verzet criminaliseert. Ze schieten op al wat beweegt: zo werd onlangs een jonge rapper tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeelt omdat hij de politie had «beledigd», een politie waarvan de repressieve opstelling en de corruptie nog steeds legendarisch is. Ook worden mensen die niet vasten tijdens de ramadan lastig gevallen. 

 

Hoe verwonderd te zijn over zulke barbaarse daden wanneer een zekere Sahbi Atig, lid van het uitvoerend bureau van Ennahda, fractievoorzitter van de parlementsgroep van deze partij oproept om het bloed te laten vloeien van eenieder die de legitimiteit van de regering in vraag durft te stellen? Zulke daden, en erger, vallen te verwachten als haatpreken tegen progressieve militanten en sociale bewegingen volgen op  leugenachtige politieke speeches, of wanneer  geen enkel gevolg wordt gegeven aan de roep opheldering te geven over de moord op Chokri Belaïd, zelfs al werd de uitvoerder ervan al maanden geleden gearresteerd.

 

Valt het te verwonderen dat een virulent criticus van de machthebbers wordt vermoord, wanneer die aan de macht er zelfs niet voor terugschrikken op jonge scholieren te laten kloppen die het aandurfden samen met hun leerkrachten een break-dancesessie te organiseren voor hun school?

 

De Socialistische Arbeiderspartij veroordeelt met klem de moord op Mohamed Brahmi en drukt haar solidariteit uit met zijn familie, zijn partij en het Volksfront. Wij drukken onze steun uit aan de algemene staking die de Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT, de Tunesische vakbond) voor 26 juli afkondigde, en aan alle acties van het Volksfront tegen de autoritaire regering die het revolutionaire proces afremt. Wij steunen de strijd van alle progressieve krachten en van de bevolking voor de realisering van de verzuchting van het Tunesische volk naar democratie, vrijheid en sociale waardigheid. 

 

De revolutie is van de Tunesische bevolking! Niemand kan ze stoppen!

 

Naar boven