Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Twee verkozenen voor de SAP PDF Print Email
Geschreven door David Dessers op zondag, 08 oktober 2006

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. In Vlaanderen zijn die verkiezingen algemeen bekeken uitgedraaid op een klinkende overwinning voor de christen-democratie en het Vlaams Belang. In Wallonië gaat de PS weliswaar achteruit, maar niet in de mate die je zou verwachten na het gesjoemel en de corruptie van de afgelopen jaren. De SAP haalt twee verkozenen.

In heel wat landelijke gemeenten torent het Vlaams Belang vanuit het niets uit tot 10 procent of meer. Het klopt dat de extreem-rechtse partij in steden als Antwerpen, Gent of Mechelen stilaan stagneert, toch zou elke vorm van triomfalisme totaal misplaatst zijn. De Vlaamse politiek, gedomineerd door het neoliberalisme, weet maar geen antwoord te vinden op het probleem van de massale extreem-rechtse stemmen. In een stad als Antwerpen wordt de SP.A weliswaar de grootste partij, maar dit gaat helaas niet ten koste van het Vlaams Belang, dat opnieuw met een half procent groeit en dat geen enkele zetel moet prijsgeven. In steden als Aalst of Sint-Niklaas kent het Vlaams Belang een sterke groei. Neen, ondanks hier en daar een stagnering werd 8 oktober eigenlijk een nieuwe zwarte zondag. 

In Wallonië gaat de PS weliswaar achteruit, maar niet in de mate die je zou verwachten na het gesjoemel en de corruptie van de afgelopen jaren. Extreem-rechts haalt in de steden stevige scores maar niet zoveel als gevreesd. In Charleroi blijft het Front National bijvoorbeeld mede door de onderlinge verdeeldheid ver onder zijn score van 2004. De PS gaat achteruit maar blijft veruit de grootste partij in Wallonië. Als ze verliest zijn het veelal de andere tradtionele partijen die er de vruchten van plukken. De groenen verliezen aan beide kanten van de taalgrens maart houden stand. 

Zoals we al stelden in het edito van het vorige nummer: 8 oktober werd niet de grote ommekeer voor radicaal links. Over de SAP kunnen we kort zijn. SAP’er Jean-Paul Martens werd rechtstreeks verkozen op de kartellijst SP.A-Groen-Leef in Zaventem. In Anderlues werd SAP’er Freddy Dewille voor de derde keer op rij verkozen als gemeenteraadslid, dit keer op zijn lijst ‘Gauche’. Filip De bodt behoudt zijn twee zetels in Herzele, al had hij gehoopt op een derde zetel. We feliciteren Jean-Paul, Freddy en de twee verkozenen van Leef!-Herzele. Ook de PvdA haalt hier en daar verkozenen. In Zelzate zet die partij een monsterscore neer van 21 procent, wat hen zes verkozenen oplevert. Voorts haalde de lijst ‘Vanonderuit’ in Mechelen 1,44 procent van de stemmen en de lijst Alternative Forestoise in Vorst 3,55 procent. Deze twee laatste lijsten, die de SAP mee vorm gaf, halen dan wel geen verkozenen maar zetten toch een behoorlijke uitslag neer. 

Dit alles toont enkel maar aan dat er verder werk moet gemaakt worden van de opbouw van een links alternatief voor de federale verkiezingen van 2007. Alle radicaal linkse en antineoliberale verkozenen kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Hier en daar zie je dat radicaal links potentieel heeft. Nu wordt het zaak om al die verspreide ervaringen samen te brengen op de politieke conferentie van het Comité voor een Andere Politiek (www.anderepolitiek.be) en Une Autre Gauche (www.uneautregauche.be) van 28 oktober en werk te maken van een links politiek alternatief. Een alternatief dat de sociale bewegingen en de syndicale beweging een politieke stem kan bieden en effectief de schaar zet in de stemmen van extreem-rechts.

Naar boven