Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Antwerpse actiegroep Basta legt gemeentebestuur het vuur aan de schenen PDF Print Email
Geschreven door Jan Verbruggen op woensdag, 02 februari 2005

Tegen het veiligheidsplan van schepen Grootjans in Antwerpen werd de actiegroep Basta opgericht. Een echte luis in de pels van het gemeentebestuur, zo blijkt.

Verleden week vond wijkoverleg plaats over het veiligheidsplan van schepen Grootjans. In het kader van dat plan wil de stad patrouilles van de politie en de Dienst Vreemdelingenzaken door Antwerpse "risicowijken" sturen. Ze moeten er huis na huis de woonomstandigheden en het verblijfsstatuut van de bewoners controleren. Een aantal Antwerpse sociale bewegingen verzetten zich daartegen en richtten het actiecomité Basta op. Dat comité legt de Antwerpse politieke klasse nu het vuur aan de schenen. Tijdens het wijkoverleg bleef bestuursdirecteur Integrale Veiligheid Tom Meeuws het plan verdedigen als een sociaal plan, alsof hij er alle sociale problemen mee denkt te kunnen oplossen. De bedoeling van schepen Grootjans is nochtans duidelijk: opsporen en uitwijzen. Tijdens de vergadering was de actiegroep uitgenodigd om tussen te komen, en deed dat op een zeer overtuigende manier.

Tijdens gesprekken met Johan Malcorps en Wouter De Besien (voorzitter van Groen!) bleek dat de groenen niet anders kunnen dan het plan steunen, hoewel ze spijt hebben van de stemming van Groen! in de gemeenteraad. Ze beloven strikt toe te zien op de uitvoeringsbesluiten die nog moeten komen. Ondertussen wordt het plan door Grootjans zelf uitgesteld (tot begin april).

De actiegroep Basta werkt nu aan een alternatief sociaal plan dat wel degelijk de sociale problemen in de wijken aan de wortel wil aanpakken.

Naar boven