Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

George Galloway (Respect!) verkozen! PDF Print Email
Geschreven door Jan Verbruggen op donderdag, 05 mei 2005

George Galloway haalde het tijdens de Britse verkiezingen van de Labour-kandidaat in Bethnal Green.

George Galloway versloeg gisteren Oona King van Labour, voorstander van de oorlog, in Bethnal Green & Bow, Oost-Londen. Dit is een belangrijke overwinning voor de linkerzijde en de anti-oorlogsbeweging.

Galloway was uit de Labour Party gezet omdat hij zich verzette tegen de oorlog in Irak. Hij zetelde als onafhankelijk parlementslid en vormde samen met een hele reeks andere organisaties en individuen uit o.a. de anti-oorlogsbeweging de nieuwe radicaal-linkse partij Respect. Nu keert Galloway terug naar het parlement als eerste MP van Respect, nadat hij het met 36 % haalde van de Labourkandidaat (34%).

Onmiddellijk na de bekendmaking van de resultaten, richtte hij zich tot Tony Blair: "Mr. Blair, dit is voor Irak. De nederlaag die je vanavond leed en al de andere nederlagen die New Labour leed, zijn voor Irak. Alle mensen die je doodde, en alle leugens die je vertelde, komen je achterna."

Galloway benadrukte de sterke resultaten van Respect overal in Oost-Londen. De partij was een sterke tweede in East Ham en West Ham, met 21 en 20 procent, en derde in Poplar & Canning Town met 17 % van de stemmen. "In Oost-Londen is er een nieuwe politieke kracht geboren. Een revolte gaat door Oost-Londen tegen het verraad van New Labour - en dan heb je nog niet alles gezien!"

In Sparkbrook & Small Heath in Birmingham eindigde Salma Yaqoob van Respect tweede met 27 procent van de stemmen.

http://www.respectcoalition.org

Naar boven