Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Daniel Tanuro roept tijdens klimaatoptocht op tot steun aan Ecuadoraanse president Correa PDF Print Email
Geschreven door Daniel Tanuro op woensdag, 12 december 2007
Op het einde van de klimaatbetoging afgelopen zaterdag sprak Daniel Tanuro namens de oproep ‘Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid’ de betogers toe. We publiceren hierbij zijn korte toespraak.

“Om het klimaat te redden, is de nieuwe president van Ecuador, Rafael Correa, bereid om een enorme petroleumvoorraad in zijn land niet te exploiteren. In ruil vraagt hij internationale hulp. In naam van ‘Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid’ stel ik de organisatoren van deze betoging voor om samen aan de Belgische regering steun te vragen voor president Correa.

De klimaatoproep is erg verheugd met deze betoging en de brede eenheid in de actie. Dit is maar een begin. We moeten ambitieus zijn. Laat ons samen de doelstelling waarmaken om een wereldwijde mobilisatiebeweging op te bouwen voor het klimaat. Op 11 november manifesteerden 150.000 mensen in Australië… en de nieuwe Australische regering ratificeerde Kyoto. Dat is de te volgen weg! We moeten het individualisme de rug toekeren. Allen samen, via de mobilisatie van honderden miljoenen mensen, moeten we de regeringen en de economische wereld dwingen om de structurele maatregelen te nemen die nodig zijn.

Binnen die brede eenheidsbeweging, hebben wij, met ‘Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid’ een specifieke benadering. Wij richten ons niet op dezelfde manier tot de hele bevolking. Wij richten ons naar de slachtoffers. Naar de boeren uit het zuiden die geruïneerd worden door de multinationals. Naar de bewoners van sloppenwijken, die zich kleden in lompen, en zich voeden met afval. Naar de vreemdelingen die worden geminacht, naar de vluchtelingen die verdreven worden omdat ze een beetje van ons comfort willen. Naar de inheemse bevolkingen wiens grondstoffen worden geplunderd. Naar de vrouwen. Naar de wereld van de arbeid, de uitgebuitenen. Wij zeggen hen: jullie zijn de slachtoffers, schiet in actie! Verdedig het klimaat op jullie manier, op een sociaal rechtvaardige wijze. Zoniet zullen de regeringen en de zakenwereld jullie twee keer de rekening doen betalen.

Er is maar één enkele planeet, er is maar één klimaatwetenschap en er is maar één conclusie die daaruit voortvloeit: de uitstoot moet tenminste met 80 % dalen. Maar er zijn verschillende soorten politiek die kunnen gevoerd worden in naam van het klimaat. De politiek die vandaag wordt gevoerd, is een liberale politiek. Ze maakt de rijken rijker en de armen armer, in naam van de groei en de winst. In het beste geval zal deze politiek het klimaat redden voor de rijken. Wij weigeren dat. Wij willen dat het klimaat gered wordt voor iedereen, via de herverdeling van de rijkdommen en een spaarzaam beheer van de grondstoffen. Dat is waarvoor wij het gevecht aangaan.”

Naar boven