Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Opnieuw concert van 'Blood and Honour' gepland PDF Print Email
Geschreven door Bert Inwoud op donderdag, 29 mei 2008

Op 7 juni vindt er ergens in België een neo-nazi –optreden plaats.(zie bijlage) Dit evenement wordt georganiseerd door de Belgische tak van ‘Blood and Honour’, waarvan onlangs in de media werd gemeld dat zij zichzelf hadden opgedoekt. Niet dus. Waakzaamheid is geboden!

Al vele jaren kunnen neo-nazi’s hier in dit land ongestraft hun bijeenkomsten organiseren. Burgemeesters, gouverneurs en ministers van alle slag verschuilen zich op het ‘recht van vrije meningsuiting’ om niet te hoeven optreden. Vaak worden deze party’s georganiseerd onder een andere lading (privé-feestje, verjaardagsparty, teerfeest enz), wordt de plaats slechts op het laatste moment bekend gemaakt en maken deze lui gebruik van gsm’s en internet om met elkaar in contact te komen. Even was er beroering in de media toen een undercoverjournalist (een duitser) een poosje zich onderdompelde in deze neo-naziscene. Zijn rol is nu wel echter uitgespeeld, hij zal dit geen tweede keer moeten proberen.

Vele terecht verontruste burgers, maar ook linkse organisaties richten zich in hun verontwaardiging naar de politieke en justitiële wereld om deze neo-nazi’s dan maar bij wet te verbieden. Wat vandaag ontbreekt is mobilisatie, ook op straat, om deze bendes het zwijgen op te leggen, alsook een sociale politiek die de strijd kan aangaan met de huidige neoliberale politiek die extreem-rechts slapend rijk maakt. Het kan ook anders!

Het verhaal van Puurs 1989

In oktober 1989 stond Puurs op zijn kop toen bekend werd gemaakt dat er een neo-nazi-optreden zou plaats vinden in een plaatselijke zaal. Blood and Honour, Belgian Devision was de organisator en er zouden twee groepen optreden nl. Brutal Attack en de beruchte groep Screwdriver. Het was de verdienste van de toenmalige SAP-SJW afdeling in Klein-Brabant, dat er snel duidelijkheid bestond waar, wanneer dit concert zou plaatsvinden en wie er ging komen. Ook toen bediende de SJW-SAP zich van gericht mollenwerk en waren zij zeer goed op de hoogte van het reilen en zeilen van extreem-rechts in de streek.

Ogenblikkelijk werd een mobilisatie van allerlei sociale organisaties, verontruste burgers, de scholengemeenschap, politieke partijen,…gestart die nooit gezien was. De burgemeester, die het hoofd van de politie is, wilde eerst van geen wijken weten- niets bewezen dat er een optreden zat aan te komen, onderschatting van het gevaar enz.- maar door de groeiende sociale mobilisatie werd de burgemeester uiteindelijk door de gouverneur én de minister van binnenlandse zaken (Tobback sr.) opzij geschoven. Puurs werd op 11 november een ‘bezet dorp’. Geen enkele neonazi kwam het dorp in, de rijkswacht had het dorp afgesloten. Het concert ging niet door en Puurs kon opgelucht adem halen. Een sociale anti-fascistische mobilisatie had voor een keer gewonnen en het zou niet de laatste keer zijn.

Drie jaar later wou het Vlaams Blok in Mariekerke een meeting houden. Ook toen stond SJW-SAP vooraan in het organiseren van een tegenmanifestatie samen met andere jongeren. Resulaat: meer dan 100 jongeren op de been tegen extreem rechts én een afgelaste meeting!

Na deze feiten hebben groepen als Blood and Honour blijkbaar organisatorische lessen getrokken, zoals het pas op het laatste moment bekend maken van hun optredens.

Daarnaast is met het doorbreken van het Vlaams Blok en zeer grote gewenning opgetreden bij de publieke opinie en zijn acties zoals die in Puurs bijna niet meer voorgekomen.

Na het mislukte optreden in Puurs hebben fascisten nog een aanslag gepleegd met een militaire tunderflash op de woning van de organisatoren van de tegenactie. De daders werden gauw gevat en door de rechtbank veroordeeld!

Wat een verschil met vandaag!

Het is dus duidelijk dat enkel maar rekenen op het burgerlijk staatsapparaat met zijn wetten en repressieapparaat om neonazi’s te bestrijden niet de te volgen weg is maar wel die van actieve sociale mobilisatie. We mogen ons niet in slaap laten wiegen door voorstellen van politici van burgerlijke partijen om deze organisaties te verbieden. Want snel zal duidelijk zijn dat alle linkse organisaties die het neoliberale beleid willen bestrijden over dezelfde kam zullen worden gehaald.

De actuele politiek die minister Turtelboom(VLD) tegen azielzoekers voert, en dit in een Europese context, en de asociale neoliberale politiek van regeringen spreiden juist het bedje voor extreem rechts.

Zolang regeringen niet uit een ander vaatje tappen, zolang er sociale miserie is en het staatsracisme zich versterkt, blijven neo-nazis aan de winnende hand.

Naar boven