Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Klimaatactiekamp: De Camping van ’t Geluk! PDF Print Email
Geschreven door Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid op maandag, 23 juni 2008

Van 11 tot 14 juli organiseert de oproep ‘Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid’ (www.klimaatoproep.be) met de steun van Internationaal Comité van de Westerse Alpen (Comité International des Alpes Occidentales, CIAO), een klimaatactiekamp in Maubray, tegen de plannen van een handvol investeerders en de Prins van Ligne (http://www.c-i-a-o.eu/index.html).

Zij willen namelijk te midden van een natuurgebied (!) een Europees skicentrum aanleggen, compleet met artificiële skipistes, winkels, bungalows, schaatspistes, gelegenheid om te jetskiën, te surfen, te waterskiën, enzovoort. Er hoeft geen tekening bij gemaakt te worden: dit wordt een ecologische catastrofe! Een lokale groep ecologisten zette het comité CIAO op. Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid contacteerde hen om samen het verzet tegen dit absurde project te organiseren.

Het kamp is niet enkel bedoeld om actie te voeren, maar is vooral ook de gelegenheid om een heleboel klimaatactivisten en geïnteresseerden bijeen te brengen om te discussiëren over strategieën tegen de klimaatswijziging en om aan te tonen dat het ook anders kan!

Bedoeling is dat een echte camping wordt opgezet die zo open mogelijk staat voor alle geïnteresseerden, waarbij elk zijn eigen tent en uitrusting mee brengt. Er is sanitair voorzien (met laag energie- en waterverbruik), een aantal gemeenschappelijke tenten, water en elektriciteit en infrastructuur voor de veiligheid, maar voor de rest is het kamp een kwestie van zelforganisatie. Het gaat om een ‘zero uitstoot’ camping: er wordt getracht de CO2-uitstoot van het kamp zoveel mogelijk te beperken.

Het kamp vindt plaats vanaf vrijdag 11 juli in de late namiddag, tot maandagmorgen 14 juli.

Op het programma staan workshops en discussies

  • Op zaterdagmiddag o.a. over het verzet tegen klimaatswijziging (met vertegenwoordigers van de ‘groeiweigeraars’ (décroissance), ecosocialisten, verschillende NGO’s, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid en de Global Climate Campaign met o.a. Phil Thornhill (organisator van de Global Climate Campaign, http://www.globalclimatecampaign.org/), Greenpeace enzovoort.
  • Op zondagmiddag over de economische logica achter klimaatswijziging en de strijd voor tewerkstelling en het milieu (met onder andere een aantal syndicalisten).
  • Alle organisaties die dit wensen, kunnen stands opzetten, en eigen workshops of activiteiten voorstellen.


De camping vindt plaats op een veld dat gratis ter beschikking wordt gesteld door lokale boeren van Morlies. Je kan het gemakkelijk bereiken met de trein, de bus (vanaf de stations van Antoign, Maubray of Callenelle), of als het écht moet, zelfs met de auto.

Richtbijdrage is 5 euro per dag per persoon. Meer mag natuurlijk ook, kwestie van solidariteit.  

Wie een handje wil helpen, materiaal kan lenen, of  nog goeie ideeën te koop heeft, kan contact nemen met This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it ;  0476/036545). In de mate van het mogelijk vooraf inschrijven aub!

Naar boven